Manual de stalking (Caroline Kepnes – „Tu”)

Caroline Kepnes – „Tu”
Traducere: Anca Zaharia
Editura Herg Benet, 2017
Colecția Passport


Caroline Kepnes a reușit să scrie un thriller modern perfect – imaginați-vă un stalker care ar avea parolele de la toate conturile voastre și ar putea să vă citească toate mesajele private, toate e-mailurile și toate postările private din social media. Acesta este chiar Joe Goldberg, un librar care, văzând numele clientei sale, Guinevere Beck, pe cartea de credit cu care aceasta își achită cărțile, începe prin a o căuta pe Google. Apoi îi sustrage telefonul mobil și o pândește pe internet, încercând să folosească fiecare informație pentru a se apropia de ea.

Romanul este scris la persoana I, din perspectiva lui Joe, alegerea perfectă pentru a arăta cititorului cât de obsesiv, manipulativ și psihopat este acest personaj. Joe depășește orice limită, chiar și pe cea a siguranței personale, punându-și viața în pericol în timp ce o urmărește neobosit pe Beck.

Cartea ne prezintă gradual modul în care Joe încearcă să se apropie de Beck și să fie iubitul perfect, reușind astfel să capteze atenția cititorului. Nu poți să nu parcurgi cu sufletul la gură paginile în timp ce, rând pe rând, sunt înlăturați Benji, un iubit prea puțin implicat, și Peach, prietena ei sufocantă, pentru ca atunci când în sfârșit sunt împreună să afle că Beck ar putea avea o aventură cu psihologul ei. După cum vom vedea, nici Beck nu este perfectă, de fapt toate personajele au o latură negativă, ceea ce le dă un aer de realism și umanitate, ca și în viață, unde nu există doar alb și negru. Poate de aceea Joe nu este un personaj pe care să-l antipatizezi profund, reușind chiar să fie amuzant sau simpatic în unele momente.

Un alt lucru care m-a atras foarte mult la „Tu” este abundența de referințe muzicale și livrești. Un întreg capitol se învârte în jurul lansării romanului „Doctor Sleep” (continuarea celebrului „The Shining” de Stephen King). Aceste trimiteri sunt extrem de bine integrate în roman, lucru firesc pentru că majoritatea acțiunii gravitează în jurul librăriei unde este angajat Joe. De altfel, subsolul librăriei adăpostește o cușcă, un loc care va avea un rol important în derularea acțiunii, pe care vă las să îl descoperiți voi. Revenind la cărțile și la piesele muzicale menționate în roman, mi s-a părut că îi oferă un aer indie. Am sfârșit chiar prin a căuta melodii ale lui Tom Waits și a le asculta în timp ce citeam, blues-urile lui întunecate fiind un soundtrack perfect pentru lectură.

“Tu” face parte din colecția Passport a editurii Herg Benet, o colecție dedicată literaturii internaționale contemporane. Este o poveste de dragoste obsesivă excelent transpusă în zilele noastre, care ne face să medităm asupra lucrurulor personale pe care le împărtășim în online și către cine. Un thriller excelent, care nu are decât un singur punct slab, care va fi remediat, sper, odată cu apariția sequel-ului:

“Problema cu cărțile e că au final. Te seduc. Își desfac picioarele pentru tine și te atrag înăuntru. Și tu pătrunzi adânc și îți lași toate posesiunile și legăturile cu lumea la intrare și îți place înăuntru și nu-ți vrei înapoi posesiunile și legăturile și apoi cartea se evaporă.”

Despre Ana Maria CODESCU

Ana Maria Codescu a scris 21 articole în Revista de suspans.

Ana Maria crede in magia din spatele poveștilor, și ocazional încearcă să o aducă în lumea aceasta. O povestire scrisă de ea a fost publicată în colecția „Bucureștiul în 22 de povești”, în 2009. De un an, participă de două ori pe lună la atelierele creative organizate de Clubul Scriitoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *