Ghidul colaboratorului

Ce este Revista de suspans?

O publicație lunară care își propune să promoveze literatura de suspans românească, oferind un spaţiu de întâlnire autorilor și cititorilor interesaţi să  se informeze sau să discute despre acest fenomen. Prin intermediul secţiunii în limba engleză, Revista de suspans doreşte să contribuie la apropierea producţiei literare româneşti de piaţa mondială.

Ce subgenuri literare acoperă Revista de suspans?

În principal: poliţist, thriller, horror, dark fantasy, new weird și o mulțime de alte subgenuri pompos denumite prin lucrările de critică literară, dar care au în comun aceleași calități – ne intrigă, ne suscită curiozitatea și ne țin cu sufletul la gură. Dacă textul tău are aceste calități, atunci este foarte posibil să te afli în locul potrivit! :)

Ce tip de texte publicăm în Revista de suspans?

Povestiri scurte (până în 1500 de cuvinte)

Povestiri (între 1500 și 7000 de cuvinte)

Nuvele. Publicăm integral doar nuvelele care au maximum 30.000 de semne cu spaţii. Cele care depăşesc această întindere vor fi publicate în serial, iar împărţirea textului o vom face împreună cu autorul.

Romane (în foileton)

Fragmente de roman. Autorul va însoți fragmentul de un sinopsis al întregului roman, având grijă să descrie locul şi rostul pe care fragmentul ales îl are în întreg.

Recenzii de carte. Fiecare recenzie va purta un titlu şi va conţine înaintea textului propriu-zis toate informaţiile despre cartea discutată Autor – titlul cărţii, traducător, editură, colecţie, locul apariţiei, anul apariţiei, numărul de pagini). Autorul recenziei va extrage din textul său un citat pe care îl consideră relevant, citat pe care îl va plasa, marcat corespunzător, la finalul textului. Obligatoriu, va trimite şi coperta cărţii recenzate în format GIF sau JPG.

Atenţie! O recenzie bună nu se limitează la un rezumat al cărţii, ci va încerca să ofere cititorului informaţii despre locul şi rostul acelei cărţi în creaţia autorului, relevanţa subiectului, genul în care poate fi încadrată cartea, punctele forte şi punctele slabe ale cărţii (cu argumente şi exemple), o concluzie.

Cronici de film. Fiecare cronică de film va purta un titlu şi va conţine înaintea textului propriu-zis toate informaţiile despre filmul discutată (în secvenţa: Titlu film, anul lansării, regizor, scenarist, actori principali), toate purtând link spre paginile aferente de pe site-ul IMDB.com. Obligatoriu, se vor trimite următoarele imagini în format JPG sau GIF: poster film și 4-5 capturi din momentele esenţiale ale peliculei.

Atenţie! O cronică de film bună nu se limitează la un rezumat al acţiunii, ci va încerca să ofere cititorului informaţii despre locul şi rostul acelei pelicule în creaţia regizorului/scenaristului, relevanţa subiectului, genul în care poate fi încadrat filmul, punctele forte şi punctele slabe ale filmului (cu argumente şi exemple), o concluzie.

Profiluri literare: profiluri de autor, de personaj sau prezentări de serii literare cu accent pe elementele comune. Fiecare profil va purta un titlu şi va conţine înaintea textului propriu-zis toate informaţiile necesare despre carte/cărţile/seriile discutate. Obligatoriu, se vor trimite imagini relevante în format JPG sau GIF.

Eseuri. Nu impunem limitări cu privire la subiectul eseurilor, atât timp cât acestea urmăresc specificul revistei. Fiecare eseu va avea un titlu.

Cum trebuie să arate un text pentru a fi publicat în Revista de suspans?

În primul rând, textele trebuie să respecte toate normele ortografice, ortoepice şi de punctuaţie aflate în vigoare la momentul trimiterii lor.

În al doilea rând, trebuie să fie scrise cu diacritice, și formatate cu Times New Roman de 12, la rând dublu. Nu ne plac formatările automate (note, tabulaturi, liste numerice etc.), nici aliniatele făcute cu tasta Tab, nici paragrafele făcute cu shift+enter. Singură tasta Enter este de ajuns. Liniile de dialog vor fi marcate prin două cratime fără spaţiu intermediar.

Textele trebuie să fie salvate în documente cu extensia .doc sau .rtf și trimise pe adresa redacției, redactia at revistadesuspans.ro, sau prin formularul de contact.

Textele care nu respectă condițiile de mai sus vor fi returnate fără a fi citite :)

Cine poate publica în revista de suspans?

Oricine a scris un text care corespunde cerințelor menționate anterior.

Autorii aflaţi la prima apariție în Revista de suspans vor trimite textul împreună o scurtă fişă bio-bibliografică (scurtă= maxim cinci rânduri) şi un portret fotografic.

Am un text. Unde îl trimit?

La adresa: public at revistadesuspans.ro

Cu subiectul alcătuit după următoarea secvenţă:  Propunere de Proză/Eseu/Recenzie/Cronica/Profil – Titlu Lucrare

Timpul de răspuns

Maxim o lună, pentru orice tip de text, cu excepția romanelor.

Copyright

Toți autorii îşi păstrează neştirbit drepturile asupra textelor publicate în Revista de suspans, nepunându-se problema cedării acestuia către RS. Totuşi, vreme de o lună de la acceptarea şi publicarea unui text în RS, autorul consimte să nu îl încredinţeze spre publicare (online sau offline) unor terţi sau să îl ofere singur spre lectură publică, altfel decât în cadrul unor cenacluri sau întâlniri cu cititorii.

 

Redacţia Revista de suspans