2012―>2013

S-a mai dus un an. Nimeni nu ştie unde. Probabil tot acolo unde s-au dus şi ceilalţi 2011 de dinaintea lui. Dar şi tot ce-a fost „înaintea erei noastre”, cum ziceau, păgân, comuniştii. În istorie, în memorie. În uitare s-au dus. Cimitirul absolut.

În ograda noastră, a suspansului, lucrurile s-au mişcat, turbionic, trase sau împinse de contextul lucrurilor mai mari. Cărţi au fost, parcă, mai puţine dintre cele nou traduse. Am avut parte însă de cărţi din cele mai vechi reeditate în ediţii mai ieftine, deci mai accesibile, unele chiar foarte atractive. A fost oferta de thrillere Litera vândute la chioşc împreună cu Jurnalul naţional, revista Flacăra a continuat să apară, lună de lună, împreună cu un policier scos de Crime Scene Publishing, a început până şi Editura RAO să practice reduceri substanţiale, uşurând apropierea cititorilor de bogata-i ofertă de thrillere excelente, la Nemira s-a continuat arătoasa serie de lux Rodica Ojog-Braşoveanu, dar, din păcate, în rest cam nimic semnificativ – poate doar 11-22-63ul lui King. Cei de la Trei au mers şi ei mai departe – într-un ritm ceva mai lejer, totuşi – cu publicarea de noir nordice. În colecţia de gen de la Leda au apărut doar două titluri. Romanian Crime Writers’ Club a renunţat anul acesta la Premiile pe care le aşteptam, de altfel, cu interes. Revista Suspans.ro şi-a găsit, până la urmă, un nou redactor-coordonator, în persoana Andreei Sterea. Şi-am apărut noi, desigur.

Dacă, totuşi, în materie de traduceri, 2012 n-a fost un an senzaţional, autorii noştri de gen au fost parcă mai activi. Am avut cărţi noi de George Arion (Sufocare), Eugen Ovidiu Chirovici (Sanitarium şi, pe ultima turnantă, O amintire de la Paris), Adrian Onciu (Templul Negru), Cristina Nemerovschi (Pervertirea şi Ani cu alcool şi sex, un prequel la romanul-fenomen Sânge satanic)… A.R. Deleanu a debutat spectaculos cu Îmblânzitorul apelor. Am mai avut un debut, unul învăluit în mister: Anna Vary, cu primul volum al seriei Ultima vrăjitoare din Transilvania. Florin Irimia, deja la al doilea roman, ne-a încântat cu O fereastră întunecată. Cam acestea ar fi highlights-urile. Dacă am uitat ceva, fac apel la milostenia voastră sărbătorească şi vă cer iertare.

Toate semnele arată însă că anul cel nou, 2013 pe numărul său, va fi mai acătării. Dacă în 2012 lucrurile s-au mişcat şi s-au aşezat într-o nouă schemă, anul acesta ar trebui să arate primele roade ale muncii. Va apărea, după ştiinţa mea, cel puţin o nouă colecţie de thriller. Tot după ştiinţa mea, autori însemnaţi vor avea cel puţin o carte nouă. Cum e vorba ’ceea? Semne bune anul are…

Rămâneţi aproape, urmăriţi-ne şi noi vom avea grijă să vă prezentăm, în revistă, tot ce este mai bun în producţia autohtonă de gen şi să vă informăm, pe blog, de toate mişcările importante din piaţa de suspans. Plus concursuri şi alte surprize plăcute.

Fie ca 2013 să ne îmbucure pe toţi!


Ilustraţiile care însoţesc prozele din acest număr fac parte din grupajul Kaleidoscope de Cristofor.

Copyright © 2012, Cristofor Photography


Despre Mircea PRICĂJAN

Mircea PRICĂJAN a scris 77 articole în Revista de suspans.

Născut la 2 septembrie 1980, Oradea; absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Oradea – promoţia 2003, cu o teză despre Stephen King; masterat „Literatura română în context universal”, Facultatea de Litere, Oradea, cu o disertaţie despre literatura fantastică – 2004; în 2002, la Editura Universităţii din Oradea, apare romanul în 2 volume În umbra deasă a realităţii; articole, recenzii, interviuri, proză scurtă, traduceri din limba engleză în mai multe reviste din ţară (Familia, Vatra, Tribuna, Observator cultural, Orizont, Ziarul de duminică, Dilema, Prăvălia culturală, Luceafărul, Flacăra, Lettre Internationale, Respiro etc.) şi străinătate (Taj Mahal Review, Double Dare Press, Distant Worlds, Muse Apprentice Guild, SFFWorld etc.); tradus în jur de 50 de cărţi din limba engleză, apărute la editurile Aquila ’93, Millennium Press, Tritonic, Nemira, RAO, Polirom, Humanitas, Curtea Veche, All, Art, Trei. A fost redactor de carte la editura Curtea Veche. A fost editor-colaborator la revista FLACĂRA. A condus în intervalul 2003-2004 revista electronică IMAGIKON cu apariţie în limba engleză. Între 2010 şi 2012, a fost redactor-şef al revistei on-line SUSPANS. Din 2003, este redactor la revista de cultură FAMILIA. Din 2012, este editor al REVISTEI DE SUSPANS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *