Telenovelă cu călători în timp

Diana Gabaldon – Ecouri din trecut
Traducere de Roland Schenn
Editura Litera, Bucureşti, 2010
1129 pp.

 

Atunci când Diana Gabaldon a început să scrie această serie, Outlander (care numără până acum şapte volume: primul se numeşte Cross Stitch şi a apărut în 1991, iar ultimul se numeşte Ecouri din trecut şi este cel despre care voi vorbi în continuare), cred că nu bănuia deloc la ce s-a înhămat (de fapt, nici eu nu bănuiam la ce mă înham când m-am apucat să citesc această carte de peste 1100 de pagini, cea mai voluminoasă pe care mi-a fost dat s-o citesc vreodată). Diana Gabaldon este o scriitoare americană cu origini mexicane, s-a născut în 1952, iar acum locuieşte în Arizona şi scrie cărţi-mamut care o au ca eroină pe Claire Randall.

Personaje pitoreşti, alături de personaje respingătoare, mult sex, acţiune cât cuprinde (dar şi multă… lălăială), trei fire narative care se întretaie de-abia spre final, când rolurile lui John Grey şi William Ransom sunt în sfârşit date în vileag.

Nu am înţeles şi niciodată n-o să pot înţelege de ce editurile româneşti se încăpăţânează în continuare să înceapă publicarea unei serii cu cel mai recent roman apărut, iar nu cu primul roman, aşa cum ar fi normal. În loc să fim introduşi în atmosfera şi specificul lumii create de autor, să ne fie prezentate personajele sau personajul principal, ne trezim aruncaţi în mijlocul acţiunii, protagonistul a trecut deja printr-o mulţime de aventuri, este căsătorit, poate are şi copii etc. La fel s-a întâmplat şi cu această serie fantasy aflată pe un loc destul de onorant printre celelalte serii de aceeaşi factură (Stăpânul inelelor, Roata timpului, Lumea Disc, Riftwar etc.), al cărei farmec este însă ştirbit de faptul că Editura Litera a început-o cu volumul al şaptelea, cel mai recent. M-am simţit aruncat în vâltoarea poveştii, de parcă aş fi început să urmăresc Tânăr şi neliniştit de la episodul 5000, neştiind cine sunt personajele principale, cum s-au cunoscut, ce li s-a întâmplat, prin ce aventuri au trecut.

Claire Randall este americană şi călătoare în timp. Pe când se află într-o călătorie în Scoţia, probabil în interes de serviciu, ea fiind un medic important, trece printre unele lespezi magice şi se trezeşte proiectată tocmai în agitaţia evenimentelor din secolul al XVIII-lea. Acolo cunoaşte un tânăr soldat scoţian, Jamie Fraser Mackenzie, de care se îndrăgostit nebuneşte. Ea alege, totuşi, să rămână alături de el, cu peste 200 de ani înaintea timpului ei. Printre rânduri, în acest volum ni se relevă mici frânturi din aventurile prin care au trecut cei doi soţi în precedentele şase volume: au participat la revoluţii, au fost închişi, condamnaţi la moarte, din care au scăpat miraculos, s-au încurcat şi s-au culcat cu regi şi regine, au răsturnat guverne, au fost capturaţi de piraţi, au avut copii şi nepoţi, au descoperit comori etc.

În acest volum, Claire şi Jamie participă la Războiul American de Independenţă. Acţiunea se petrece între 1775-1780 şi începe cu călătoria celor doi soţi, alături de Ian Murray, scoţian, care a trăit printre mohicani, căsătorit chiar cu o mohicană, nepotul lui Jamie Fraser, un alt personaj important. Alte personaje: Lordul John Grey, englez, bun prieten şi protector al soţilor Fraser/ Randall (un amănunt picant: este, pe deasupra, şi bisexual); William Ransom, fiul adoptiv al lui John Grey, deşi se dezvăluie că este de fapt fiul lui Jamie Fraser, nu se ştie cu cine, luptă de partea englezilor, are doar nouăsprezece ani, însă este deja un militar strălucit, sortit să ajungă mult mai departe; Brianna Mackenzie, zisă şi Bree, fiica lui Jamie şi a lui Claire, soţul acesteia, Roger, şi cei doi copii ai acestuia, Jemmy şi Mandy: faptele care îi au în centru pe aceştia patru din urmă se petrec în zilele noastre, mai precis în 1980.

Ce se întâmplă? Greu de rezumat: din colonia Ridger’s Ride, unde şi-au avut casa, distrusă însă într-un incendiu, şi unde descoperiseră comoara, Claire, James şi Ian călătoresc spre Scoţia, trecând prin numeroase aventuri: luptă alături de americani într-un asediu devenit faimos, alături de generali care au intrat în legenda SUA, străbat mai multe oraşe americane, unde sunt în pericol de a fi arestaţi de englezi sub suspiciunea de spionaj în favoarea americanilor, călătoresc pe mare şi sunt capturaţi ba de americani, ba de piraţi (scenele bătăliilor pe mare sunt absolut fabuloase), călătoresc prin Scoţia, apoi iar prin America, Jamie este dat dispărut pe mare, provocându-i o durere imensă lui Claire, care se căsătoreşte cu John Grey pentru a scăpa de arest.

Este evident că autoarea s-a documentat minuţios în vederea elaborării acestui nou volum. Ea însăşi mărturiseşte că are nevoie de aproape doi ani pentru documentarea şi scrierea unui roman din seria Outlander. Personaje pitoreşti, alături de personaje respingătoare, mult sex, acţiune cât cuprinde (dar şi multă… lălăială, zeci de pagini de bătut pasul pe loc, cu fire narative nesemnificative, care îngreunează mult lectura), trei fire narative care se întretaie de-abia spre final, când rolurile lui John Grey şi William Ransom sunt în sfârşit date în vileag.

O carte mult prea amplă, voluminoasă la propriu şi la figurat (ai nevoie de degete lungi şi de mâini puternice pentru a o ţine deschisă). Documentaţie despre starea naţiunilor de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, un eveniment semnificativ din istoria SUA, acţiune multă, descrieri sângeroase (mai ales descrierea în amănunt a operaţiilor de ciopârţire a bieţilor răniţi de către doctoriţa Claire Randall, care se descurcă totuşi cu brio, având în vedere resursele de care dispunea acum peste 200 de ani). Pentru cei niţel mai firavi, o carte de citit, poate, mai bine pe Kindle.

Despre Liviu SZOKE

Liviu SZOKE a scris 24 articole în Revista de suspans.

M-am născut la 16.06.1983 la Brăila, am copilărit în Ianca, Județul Brăila, școala generală am făcut-o tot acolo, iar liceul l-am făcut la Brăila-Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci, secția Istorie-Științe Socio-Umane. Am absolvit Facultatea de Management la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Secția Agroturism și Alimentație Publică. Am descoperit lectura încă înainte de a intra la școală și de atunci a rămas pe primul loc între pasiunile mele. SF-ul și domeniile conexe le-am descoperit prin '97, deși citisem și Jules Verne începând cu vreo 2 ani înainte. Volumele de acțiune ocupă o parte importantă din lecturi, indiferent că este vorba despre Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Robert Ludlum, Eric van Lustbader, John le Carre sau Lee Child; Horror-ul este de asemenea foarte prezent: Stephen King, Graham Masterton, Dean Koontz, James Herbert etc. Filmele sunt a doua mea pasiune, SF-ul fiind și aici pe primul plan. În 2010 m-am căsătorit cu aleasa inimii pe care am cunoscut-o în facultate, și tot din 2010 fac parte din Blogul FanSF.

One Comment

  1. Si, intr-adevar, prins in valtoarea evenimentelor, te-ai cam „ars” si tu in recenzie, caci, clar, nu ai citit nici macar prima carte din serie. Multe din informatiile date de tine in recenzie sunt gresite. Incepand cu cine este Claire Randall – este englezoaica, a servit in armata britanica in al II-lea razboi modial ca asistenta medicala. In Scotia se afla in a doua luna de miere cu sotul ei, Frank, dupa terminarea razboiului. James Alexander Malcolm MacKenzie Fraser (numele complet al lui Jamie) este un mosier scotian, totusi la momentul cand il intalneste, este un proscris, acuzat pe nedrept de crima, printre altele, dar care accepta sa se insoare cu Claire, pentru a ii salva viata acesteia. Ulterior, se indragostesc. Ian Murray este cumnatul lui Jamie, fiind insurat cu sora acestuia, Jenny. Si ma opresc aici…
    Totusi, corecta apostrofarea ta la adresa editurii care a pus carul inaintea boilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *