Primăvara ucide

Primăvara ucide speranțele vechi. Le lasă întinse pe caldarâm borșind sânge și soarele ei mediocru le încinge, cât încă mai sunt aproape vii.

Cruzimea primăverii are și celălalt sens. Ne amintește că nu doar sfârșitul e inevitabil.

Mă uit la ea și moartea îmi pare a fi o pâine mare, caldă și coaptă, dintr-aia rotundă, în crustă arămie. Iar ea, primăvara, o ciupercă, o drojdie dospind în noi facerea de speranțe deșarte.

Nu vedem sângele frunzelor și nu știm că zăpada topită nu-i altceva decât placenta naturii. Ghioceii sunt colții lupilor tineri ai pământului. Ne apucă o nebunie de ceafă și nu știm ce-i aceea sau rostul întâmplărilor zilei. Căutăm să înțelegem, de fapt, altceva decât ne convine.

Însă nu știu de ce mă includ, eu văd primăvara ca pe o femeie foarte subțire, una cu unghii și nervi, o blondă cu mofturi și canini ascuțiți. Ai putea să o frângi dintr-un gest, dar o lași să te muște și să te zgârie în timp ce îi alinți amenințător grumazul subțire și îi privești ghearele pline de sânge, degetele ei albe și fine, cruzimea din privirile verzi.

Apoi fuge.

Rămâne doar parfumul, de parcă mi-ar sângera viorile în nări, de parcă aș fi prizat polen de briliante.

Întins pe stradă, ca pe câmp, aștept iarba să îmi crească prin carne.

Despre Cătălin Marin

Cătălin Marin a scris 10 articole în Revista de suspans.

Cătălin Marin nu te place, dar îți amintește că a-i fi lui pe plac, nu-i sensul vieții tale. S-a născut la munte și are pante abrupte în sânge. Din meserie și pasiune e programator, din pasiune și compulsie e scriitor. A studiat informatică, a citit de toate, a făcut afaceri și un copil, a fost barman, picol, tester și încă este programator. A vorbit prostii mai mici decât cele pe care le-a făcut. Regretă dar nu se pocăiește. A publicat prima carte la 29 de ani și a numit-o „Spre seară nu se întâmplă nimic”, de-atunci s-a hotărât să scrie mai simplu și mai bine, speră să-i iasă. Are planuri pe următorii 30 de ani, dar nu e capabil să lucreze în corporație. Bea tutun, mănâncă bine, doarme prost, dar se trezește cu precădere deștept. Orice alt detaliu nu există.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *