Inima dragonului ești chiar tu

M.M. Ţara – „Inima Dragonului”
Editura Crux Publishing, București, 2017

Am terminat “Inima Dragonului”,  romanul de debut al lui Mircea M. Ţara, cu părerea de rău că o cetate precum Nisalul nu există. Cine nu şi-ar dori să viziteze o dată măcar un loc care se hrăneşte şi respiră artă şi magie? Povestea începe cu Lied şi Asht, doi barzi care plănuiesc să-l adoarmă pe rege cu ajutorul unei vrăji, în timpul unei întreceri între artişti, pentru a distrage atenţia privitorilor și a le fura pungile cu bani. Însă ceea ce începuse ca o farsă se transformă curând într-o luptă pentru obținerea puterii şi inimii de gheaţă, un obiect magic ascuns în catacombe, care protejează regele şi întreg oraşul de o iarnă nemiloasă.

Împreună cu prietenii lor, Mira, Vel, Neikki, Orbert şi alţii, Lied şi Asht încearcă să repare consecinţele faptelor lor şi în acelaşi timp să rămână în viaţă, avându-i pe urmele lor pe soldaţii Înaltului Magistru şi alte creaturi malefice pe care sunt nevoiți să le înfrunte în catacombe. Din fericire, nu întâlnesc numai răuvoitori, ci şi personaje care îi ajută, cum sunt dragonii sau zollany (nişte omuleţi tare simpatici).

Mi-a plăcut cum a fost scris acest fantasy – cu foarte multe detalii, dar fără a deveni obositor; există multe descrieri ale animalelor şi plantelor din lumea imaginată de autor, în note de subsol, şi chiar şi versuri ale baladelor locale. Singurul minus pe care l-aş nota din acest punct de vedere ar fi descrierile scenelor de luptă, puţin prea lungi pentru gustul meu. Personajele fantastice par desprinse din basmele copilăriei şi asta le face originale faţă de cele din alte romane de gen. Mira şi Lied sunt două personaje care cresc mult pe masură ce acţiunea avansează, în sensul că îşi conştientizează şi controlează din ce în ce mai mult puterile speciale şi în acelaşi timp devin conştienţi de responsabilitatea faptelor lor. Și, chiar dacă dragonii par ar fi un trend şi sunt o sumedenie de romane care-i au ca personaje, cei din acest roman sunt memorabili  – în special Blu.

Per ansamblu,  “Inima Dragonului” este o carte bună pentru un debut în care autorul a reuşit să construiască o lume insolită, complexă, cu acţiune alertă şi personaje vii. Rămâne de urmărit modul în care ea va evolua în volumele viitoare.

 

Despre Ana Maria CODESCU

Ana Maria Codescu a scris 21 articole în Revista de suspans.

Ana Maria crede in magia din spatele poveștilor, și ocazional încearcă să o aducă în lumea aceasta. O povestire scrisă de ea a fost publicată în colecția „Bucureștiul în 22 de povești”, în 2009. De un an, participă de două ori pe lună la atelierele creative organizate de Clubul Scriitoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *