Haylen Beck – „Dispariția din Silver Water”
Traducerea: Flavius Ardelean
2017, editura Herg Benet
Colecția Passport
Haylen Beck este pseudonimul lui Stuart Neville, un apreciat autor nord-irlandez de literatură polițistă, cunoscut mai ales pentru romanul ”The Twelve” – ”The Ghosts of Belfast” așa cum a fost lansat în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a bucurat de un mare succes.
”Dispariția din Silver Water” e primul volum apărut sub această semnătură iar irlandezul declara în presă despre noua experiență: „Scriind ca Haylen Beck mi-am permis să spun o poveste diferită inspirată de călătoriile mele în America. ”Dispariția din Silver Water” este tipul de thriller cu un nivel înalt de concept pe care mi-a plăcut întotdeauna să-l citesc si sper ca și cititorii să se bucure de ea.”
”Dispariția din Silver Water” / ”Here and Gone” în original, este povestea Audrei Kinney care își părăsește soțul bogat și mai ales abuziv pentru care ea nu fusese decât mama copiilor și consoarta ce avea datoria de a-l însoți la diverse sindrofii, atât cât să ofere imaginea unei familii perfecte.
Audra plecase cu mașina din New York în direcția San Diego împreună cu cei doi copii, Sean de 10 ani și Louise 3. Undeva în Arizona este oprită de un șerif, este arestată sub o falsă acuzație de deținere de droguri și despărțită de copii. Sean și Louise dispar iar polițiștii pretind că aceștia nici nu ar fi fost vreodată în mașina pe care au oprit-o.
Spre deosebire de alte romane thriller, unde indiciile sunt dezvăluite treptat, Haylen Beck nu este deloc misterios. E foarte clar încă din primele pagini ce se întâmplă cu copiii, cine și de ce i-a luat dar mai ales motivul pentru care neagă că aceștia s-ar fi aflat alături de mama lor în momentul arestării.
Dinamica romanului, sugerată excelent de titlul original, ”Here and Gone”, e cea care te ține cu sufletul la gură și cu cartea în mână, dublată, la fel de adevărat, de modul în care autorul știe să construiască personaje, din tușe simple dar pline de conținut, personaje ce apar întotdeauna la momentul potrivit ca să potențeze povestirea să îi aducă un plus de dinamism și suspans.
Nu voi intra mai mult în detalii legate de subiect, remarc însă modul inspirat în care, mai ales în a doua treime a romanului, Beck a reușit să rămână captivant, chiar și dincolo de punctul culminant, pe care a reușit de fapt să îl desfacă să îl continue dezvăluind noi laturi ale personajelor.
În momentul în care citeam cartea, eram ferm convins că aceasta a fost scrisă de o femeie, cel mai probabil americancă. Constatam în acest context o anumită stereotipie tipică unei părți extrem de corect politice a societății americane.
Mai exact, personajele negative sunt toate albe și în special bărbați (soțul lui Audra, polițiștii corupți, bogătașii care pun la cale dispariția copiilor). Pe de altă parte, toți ”oamenii buni” sunt asiatici, latino-americani, marginali, iar agenta specială Mitchell, cea care va închide cazul, nu putea fi decât de culoare.
Situația ar fi fost pe de o parte firească, pe de alta ridicolă, în cazul în care autorul era american. În contextul în care romanul a fost scris de un autor irlandez, eu aș nuanța un pic lucrurile. Nu aș merge până acolo încât să spun că Stuart Neville se joacă un pic ironic cu tipologiile, văd mai degrabă o încercare de a oferi publicului american personajele și un context cultural cu care să poată empatiza cât mai bine. Ceea ce e pe undeva firesc dat fiind faptul că întreg proiectul Haylen Beck se adresează pieței americane de carte.
Dincolo de orice concluzie, aș încheia menționând traducerea inspirată realizată de Flavius Ardelean care reușește să asigure dinamica și atmosfera textului original.
Nu îmi mai rămâne decât să vă invit să citiți romanul Dispariția din Silver Water și apoi să așteptăm împreună noul volum din seria Haylen Beck a cărui apariție a fost deja anunțată pentru ianuarie 2019.