John Grisham –
Traducere de Ianina Marinescu
Editura RAO, Bucureşti, 2012
416 pagini
Cred că John Grisham este pentru thriller-ul juridic ceea ce Stephen King este pentru literatura horror. A vorbi aşadar despre scriitorul Grisham necesită cu siguranţă un articol separat. Faptul că a practicat avocatura şi că a făcut parte din Camera Reprezentanţilor l-a ajutat cu siguranţă să nu ducă lipsă de material pentru cărţile sale, iar talentul de scriitor l-a ajutat să scrie despre complicatul şi nu întotdeauna corectul sistem juridic în aşa manieră încât volumele lui au devenit rapid best-seller-uri.
Contrar obiceiului, vă pot recomanda încă de pe acum să citiţi nu doar Litigiul, ci oricare dintre cărţile lui Grisham. Faceţi acest prim pas, veţi vedea că restul va veni de la sine.
În cartea de faţă, Oscar Finley şi Wally Figg sunt asociaţii unui mici firme de avocatură care, în ciuda pretenţiilor afişate, supravieţuieşte de pe o zi pe alta ocupându-se de divorţuri, accidente auto şi alte chestiuni mărunte. Oscar este de mult sătul de muncă şi nu se gândeşte decât la modul fericit în care viaţa i s-ar schimba dacă ar divorţa, pas pe care însă nu are curaj să îl facă. Wally se ocupă de mai toate cazurile firmei, visând cu ochii deschişi la cazul cel mare care îi va cădea în braţe şi îl (îi) va îmbogăţi.
David Zinc, al treilea personaj principal al poveştii, este un avocat tânăr, dar deja uzat psihic din cauza muncii practic neîntrerupte în cadrul unei firme prestigioase de avocatură. Din acest motiv cedează nervos şi demisionează, practic fugind din birou în primul bar care îi iese în cale, bar în care îşi şi petrece toată noaptea sărbătorindu-şi libertatea proaspăt obţinută. A doua zi dimineaţa, mahmur şi cu sentimente confuze în privinţa plecării sale precipitate, ajunge întâmplător în pragul micii firme Finley şi Figg. Cei doi îl angajează pe David oarecum neoficial şi mai mult din milă decât de nevoie, niciunul dintre cei implicaţi neştiind exact cu ce se va ocupa de fapt David în continuare.
În timpul perioadei de adaptare a celor trei asociaţi, fiecare cu excentricităţile sale mai mici sau mai mari, Wally găseşte oportunitatea de aur pe care o vânase de atâta vreme: asocierea, alături de alţi avocaţi, într-un proces deschis împotriva unei companii farmaceutice, a treia ca mărime din ţară. Ultimul medicament scos pe piaţă de respectiva companie se pare că avea anumite efecte adverse care provocaseră deja decesul câtorva pacienţi şi îmbolnăvirea unui număr semnificativ de utilizatori ai pastilei.
După contactul cu avocaţii din vârful piramidei, Wally este rapid vrăjit de putere, faimă şi bani şi se aruncă orbeşte cu capul înainte, investind sume mari împrumutate în ceea ce se va dovedi rapid un proces în care şansele de câştig ale acuzării sunt practic nule. Avocaţii experimentaţi se retrag din cursă, însă Wally rămâne pe baricade, parte din dorinţa de a lupta până la sfârşit, parte din speranţa unui miracol de ultim moment care ar putea întoarce rezultatul procesului.
Miracol care nu are loc, în etapa finală a procesului David rămânând singur pentru a-i face faţă mult mai versatei Nadine Karos. Aceasta are de gând nu doar să câştige procesul, ci şi să-i pedepsească exemplar pe cei ce au îndrăznit să atace compania. Evident, procesul este câştigat fără probleme de compania farmaceutică, iar situaţia celor trei asociaţi pare acum fără ieşire.
David va reuşi totuşi să rezolve toate problemele, romanul având un happy-end dulce-amărui.
Litigiul este un Grisham clasic, cu toate elementele caracteristice: multe răsturnări de situaţie, soluţii ingenioase, mult umor şi nu în ultimul rând capacitatea de a descrie complicatele proceduri juridice aferente derulării unui proces de amploare într-o manieră extrem de uşor de înţeles şi de urmărit. Acest ultim argument m-a şi transformat în fan Grisham încă de la primul volum citit. Şi, cum menţionam la început, deoarece este genul de autor care dă dependenţă, mă simt obligat ca de data asta să vă urez lectură plăcută şi prudentă; veţi mai dori Grisham cu siguranţă.