A.S. (Înainte de toate) : Scuze. Deşi în fiecare lună încerc să mă pregătesc din vreme. Aleg subiectul cu aproximativ două săptămâni înainte de termen, apoi găsesc titlul cam cu şapte-opt zile, în fine, încep să scriu, când mai am vreo trei… şi din diferite motive clachez la final. Şi nu predau la timp. Aşadar, mii de scuze. Voi încerca să mă îndrept, îmi iau angajamentul. Dar probabil că nu voi reuşi…
Aici începe articolul…
Să nu vă speriaţi, nu vreau să critic pe nimeni. Încercam doar să fiu un pic mai vesel. Nu întotdeauna aş avea motive. Dar să o luăm pas cu pas.
Deva party & books
Simultan cu Târgul de carte de la Frankfurt are loc la Deva Salonul hunedorean al cărţii. Aflat la a XIV-a ediţie… Organizator: Biblioteca judeţeană Ovid Densusianu. Patru zile de expoziţie într-o sală imensă la etajul 3 al mall-ului din Deva. De la an la an mai multe edituri, peste 60. Creşte şi numărul vizitatorilor, dar parcă un pic mai încet. Mulţi tineri cumpărători. Procentual vorbind. Cine zicea că cei tineri nu citesc? Oricum, cumpără. În rest, voie bună, petrecere, muzică şi dans – ca la Frankfurt. În plus, lansări. Unele, ale editurilor locale, cu lume mai multă decât la o lansare în capitală. Felicitări.
Iaşi sau Timişoara?
De ce oare atunci când apar festivaluri importante de literatură în România, ele se desfăşoară în acelaşi timp? Unii ar zice că e bine, trebuie să avem literatură bună peste tot. Corect, dar cititorii, autorii şi jurnaliştii n-ar trebui să aibă şansa să participe peste tot? De la Iaşi la Timişoara, sau invers, cum preferaţi, e cam lung drumul.
Aşadar, pe final de octombrie am reuşit să ajung doar la Iaşi. Cu părere de rău că nu am călcat şi Timişoara.
Unde e literatura de consum?
Nimeni nu are răspunsul. Nu vrea să-l rostească şi poate nici să-l gândească. La Iaşi, cu ocazia FILIT, directorul bibliotecii judeţene, Dan Doboş, a organizat o conferinţă-prezentare cu o temă legată de literatura de consum, comercială sau cum vreţi să-i ziceţi ca să nu supăram pe nimeni. Au participat traducători invitaţi la FILIT. Mulţi. Dan Doboş a vorbit despre SF, eu am încercat să prezint situaţia din zona mystery & thriller. Pe mese au fost expuse cărţi spre exemplificare. Toate bune şi frumoase, dar de ce oare am avut eu senzaţia că nu am reuşit să-i convingem pe traducători?
La întrebarea mea dacă preferă să traducă autori români clasici şi morţi sau autori tineri şi în viaţă, evident au ales varianta a doua. Şi totuşi parcă nimeni nu a părut entuziasmat de cele prezentate de noi.
O să ziceţi că mă lamentez încă o dată. Şi inutil. Da, aşa este. Dar chiar nu ştiu ce putem face. Încă.
Istoria se repetă? Da!
Tot cu ocazia FILIT Iaşi. În a doua zi a vizitei mele acolo am vrut să particip la o întâlnire cu tema SF-ului românesc. Deşi am fost punctual, ca şi gazdele, de altfel, lumea s-a strâns greu, iar cei care ar fi trebuit să conferenţieze au apărut după mai mult de sfertul academic.
Cu toate scuzele şi respectul, dar când dl. Ceauşu a pomenit, citind dintr-un volum, un citat din bravul nostru fost conducător al epocii de aur, am oftat şi m-am strecurat afară. Nu numai că pomenirea lui Ceauşescu m-a înfiorat, dar am simţit că încă există multe sensibilităţi prin zonă… incurabile. Aşadar, e mai bine să stau departe.
Diversitatea face puterea!
Acum când autorii români din zona mystery & thriller au rămas fără Crime Scene şi nici Tritonic nu mai are o colecţie specializată, când cei mari nu prea publică români şi, mai ales, când, să fim sinceri, nu se scrie prea mult, să ne bucurăm de veşti bune.
Editura Adenium la Iaşi, păstorită cu ochi ageri de Liviu Antonesei, a lansat seria Action prin volumul Un detectiv cu uşoare dureri de cap, semnat de Iulian Sîrbu. După câte ştiu e chiar un debut. Să fie într-un ceas bun. Şi la cât mai multe.
Mi-aş dori să citesc titluri româneşti de crime şi la Polirom sau Humanitas. Până atunci, pe surse, se aude că apare un nou Chirovici la Rao cu ocazia Gaudeamusului.
Să ne vedem curând cu bine.