Bătălii medievale, revoluții, istorie în cetate. La Râșnov. Filme, cărți, concerte și conferințe. Al cincilea an.

De 5 ani o echipă entuziastă (aș fi scris nebună de pasiune, dar parcă nu era prea elegant!) se zbate să organizeze la început de august FESTIVALUL DE FILM ISTORIC RÂȘNOV.

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o parte dintre marile producții cu temă istorică.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a apărut în anul 2009 tocmai din dorința valorificării unui capitol important din istoria cinematografiei româneşti. După patru ediţii, FFIR face parte din identitatea culturală a Râşnovului, oraşul care în ultimii ani a devenit o marcă inedită şi spectaculoasă în oferta culturală şi turistică naţională (cu un număr de peste 200.000 vizitatori pe an).

Fiecare ediţie are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Programul cuprinde filme de ficţiune româneşti şi internaţionale, filme documentare, şcoală de vară pentru studenţi şi masteranzi, dezbateri, concerte, târg de carte şi expoziţii.

Pentru ediţia din anul 2013 sunt câteva evenimente istorice care constituie subiecte importante de dezbatere şi pot fi readuse în atenţia specialiştilor, a cinefililor şi a publicului larg:

– Anul 1968

– John F. Kennedy

– Legendele muzicii

– Medalion Amza Pellea

Se vor proiecta peste 40 de producții cinematografice, filme artistice de lung metraj, precum și documentare.

Program selectiv:

Vineri, 2 august 2013

20:00 Concert deschidere cu trupa Never Enough, Grădina Cetăţii

Sâmbătă, 3 august 2013

17:00 Biserica Evanghelică

Concert Ansamblul Baroc Transylvania (Cluj-Napoca)

Din Londra în Transilvania, străbătând Europa

Muzică veche din Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe (1757)

19:00 Grădina Cetăţii

Concert European Contemporary Orchestra (Belgia, Franţa, Italia, România)

ECO / New Worlds Symphonies

Duminică, 4 august 2013

17:00 Biserica Evanghelică

ConcertDresdenFreunde Quartet (Germania-România)

Zeiten-Brücken / Punţi peste vremuri – concert pentru patru voci, flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii

Concert Mircea Baniciu Band – selecţie cu cele mai frumoase piese folk

Joi, 8 august 2013

21:00 Promenada

Foley’Ala – proiecţie The Wind – silent screening, sound design, live scoring & foley

Un experiment cvasi-improvizat de (re)construire a coloanei sonore a filmului Vântul (SUA, 1928), regia: Victor Sjöström, cu Lillian Gish

Vineri, 9 august 2013

17:00 Casa de cultură

Concert Cvartetul de contrabaşi (Bucureşti)

De la Bach la Beatles & Metallica – legende din trei secole de muzică

Sâmbătă, 10 august 2013

18:00 Biserica Evanghelică

Concert Ilse Maria Reich (Landshut/Germania) & Jürgen Reich (Bucureşti)

Două generaţii în muzică – piese pentru flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii

Concert Mike Godoroja & Blue Spirit

Hippie cu diamante – spectacol concept: muzică live, poeme şi video art

Duminică, 11 august 2013

17:00 Casa de cultură

Concert Amir Heidarkhodaee (Iran) & Ati de Chile

Lazhward – Persian Afro-American Music InFusion

Şcoala de Vară ASTRA

Participanţi:

  • 20 de studenţi si masteranzi;
  • invitaţi speciali si oameni de cultură.

O parte dintre lectori și conferințele lor:

  • Nicolae Pepene – Râşnov de la stațiunea climaterică la oraşul industrial
  • Jiri Sitler (Cehia) – Primăvara de la Praga
  • Lavinia Betea – Ceauşescu în contextul august 1968
  • Adrian Cioroianu – Un secol de istorie pentru România
  • Tudor Caranfil – Amza şi filmele lui
  • Oana Pellea – Posteritatea lui Amza
  • Toader Paleologu – 1968, Revolutia culturală in Franta
  • Michel Thomas Penette (Franta) – 68 in Paris, from films to reality
  • Georgeta Filliti – Războaiele Balcanice
  • Apostolos Patelakis (Grecia) – Regimul Coloneilor in Grecia
  • Nicolae Ecobescu – Criza rachetelor din Cuba
  • Cosmin Budeancă – Cotidianul de detentie in anii ’60
  • Mihai Răzvan Ungureanu – Două caractere: Martin Luther King si Bobby Kennedy
  • Sergiu Celac – Asasinarea lui JFK
  • Sever Voinescu – JFK, mostenire şi mit
  • Liviu Tofan – Romania, un caz aparte al Războiului Rece

și alții.

O carte ca un buchet de amintiri ale… Mafiei Irlandeze, porecla consilierilor apropiați ai lui JFK

Volumul se va lansa la festival în cel de-al doilea week-end cu participarea unor oaspeți de seamă. Nu-I divulgăm pentru a păstra surpriza. Cartea Jack Kennedy – ENIGMELE UNUI EROU de Chris Matthews (512 pag., 14 x 20,5 cm., traducere de Monica Ramirez și Adina Sinculeț, ediție îngrijită de Bogdan Hrib), anunță și lansarea unei noi edituri, Mioritics. Dar despre editura Mioritics vom vorbi altă dată.

Președintele John Kennedy este un simbol în America, în special pentru membrii generației mele, așa numita generație „baby boom”, născută după cel de-al Doilea Război Mondial. Orice american îți poate spune cu exactitate unde era și ce făcea în momentul în care a aflat despre asasinarea lui, de la care se împlinesc exact cincizeci de ani în luna noiembrie.

În excelenta lui carte, Jack Kennedy – Enigmele unui erou, Chris Matthews surprinde calitatea misterioasă a lui Kennedy, pe de o parte playboy-ul bogat și pe cealaltă liderul studios și profund, chiar curajos, care s-a opus militanților Războiului Rece pentru a ne întoarce de pe drumul Armagedonului în timpul Crizei Rachetelor Cubaneze din 1962. Chris Mattews a încercat imposibilul, și anume să-l demitizeze pe cel de-al 35-lea președinte al Americii.

Pentru mulți dintre noi, președintele Kennedy va rămâne mereu eroul idealizat al muzicalului de pe Broadway, Camelot, inspirat din mitul Regelui Arthur. Mulți dintre noi am fi de acord cu văduva lui: „Să nu fie uitat, că odată a fost un loc, pentru un scurt moment strălucitor, care se numea Camelot.” Îl idealizăm și noi, precum o făcea și ea: „Vor mai fi și alți președinți renumiți, dar nu va mai fi niciodată un alt Camelot… nu va mai fi niciodată așa.” (…)

Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România (2009-2012), în prefață.

A fi președintele Americii în acel moment al istoriei însemna să te afli în permanență pe muchia prăpastiei. Cea mai profundă frică a lui Jack Kennedy era ca nu cumva să facă un pas greșit, ceea ce avea să ducă la distrugerea Statelor Unite. Și când privea lumea de dincolo de Washington, ceea ce vedea era un singur loc – Berlinul de Vest – care, într-o clipită, ar fi putut oferi contextul necesar. Echilibrul dintre cele două superputeri era acum atât de precar încât nu era nevoie decât de o mică scânteie pentru a se dezlănțui infernul. (…)

Bobby Kenendy a oferit cea mai corectă evaluare privind acțiunile fratelui său. „Lecția finală a crizei rachetelor cubaneze este importanța încercării de a ne pune în locul celeilalte țări. În timpul crizei, președintele Kennedy a petrecut mult timp încercând să determine efectele pe care un anumit curs al acțiunii le-ar fi avut asupra lui Hrușciov și a rușilor. Președintele Kennedy a înțeles că Uniunea Sovietică nu-și dorea de fapt un război.”

Detașarea lui a fost cea care ne-a salvat. Un alt bărbat ar fi reacționat prin forță, aflând de trădarea sovieticilor. S-ar fi avântat în dreptatea cauzei, stârnit de zăngănitul săbiilor. Jack a rezistat. Nu a fost influențat de emoțiile celor din jurul său. Își cunoștea drumul și i-a rămas fidel. Slavă Domnului. Băiatul care citise singur despre eroii istoriei, făcea acum parte dintre ei. O făcuse nu câștigând un război, ci prevenind producerea unuia mult mai îngrozitor decât și-ar fi putut imagina orice lider din trecut.

(Fragment din volum)

Chris Matthews (n. 1945), journalist și comentator politic american, din 2002 gazda emisiunii The Chris Matthews Show, produsă de NBC. Atunci când a sosit în Washington DC a lucrat ca ofițer de poliție pentru Poliția Capitoliului. Apoi a fost membru în staff-ul a patru congresmeni ai Partidului Democrat. A scris discursuri în perioada Administrației Carter. Între 1997 și 1998 cercetările sale în Arhivele Naționale au scos la lumină o serie de înregistrări ale președintelui Nixon. Este căsătorit și are trei copii

Pe lângă lansarea volumului pomenit, vor avea loc prezentări de carte semnate de Monica Ramirez, Anamaria Ionescu și Răzvan Dolea. Vor fi expuse peste 500 de titluri, cu prețuri omenești, de vacanță…

Așadar la început de august film istoric și târg de carte, conferințe și expoziții, toate între zidurile Cetății Râșnov.

Despre Bogdan HRIB

Bogdan HRIB a scris 34 articole în Revista de suspans.

Bogdan Hrib (1966) este jurnalist şi editor. A publicat fotoreportaje şi anchete la începutul anilor 90, apoi în 1993 a fondat Editura Tritonic. A ţinut prelegeri despre fotojurnalism şi despre editarea de carte. În prezent este consilier editorial la Revista Flacăra. Este autorul a patru romane avându-l ca protagonist pe Stelian Munteanu, un fost jurnalist forţat să se adapteze unor situaţii noi. Acestea sunt: "Filiera grecească", "Blestemul manuscrisului", scris în colaborare cu Răzvan Dolea, "Somalia, mon amour", scris în colaborare cu Sofia Matei şi "Ucideţi generalul". În 2012 publică un nou roman, "Ultima fotografie", independent de seria Stelian Munteanu, la Editura Cartea Românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *