Cătălin Marin – Întâlnire cu cititorii și viitorii cititori

Ziua de miercuri, 8 februarie, aduce cu ea două noutăți. Prima este revenirea ninsorii, ne trezim cu zăpada așternută de la primele ore ale dimineții, a doua este o întâlnire a scriitorului Cătălin Marin cu publicul, la librăria Open Art.

Evenimentul se concentrează în jurul romanului „Concert cu țapi în orchestră”, publicat anul trecut la editura Tracus Arte. Este a doua carte a lui Cătălin Marin, și, ca și „Spre seară nu se întâmplă nimic”, îmbină psihologicul cu elementele de fantasy. Despre „Concert cu țapi în orchestră” vom discuta mai pe larg în numărul din luna martie al Revistei de suspans. Până atunci, vă spun câteva cuvinte despre lansarea din seara de miercuri.

Într-un cerc restrâns, Cătălin Marin a vorbit despre cum scrie și cum iau naștere personajele lui: Uneori, se pierde în lumile pe care le creează, scrie dialoguri unde aproape ajunge să dialogheze el însuși cu personajele, uită sau pierde legătura cu ceea ce-l înconjoară. Alteori, din contră, oameni întâlniți întâmplător ajung personaje în romanele lui Cătălin Marin, iar atunci se întâmplă ca autorul să interacționeze cu aceste corespondente din real ale personajelor sale, ca într-o oglindire în care granița dintre real și imaginar se șterge.

Și pentru Jean-Claude Partout, protagonistul romanului „Concert cu țapi în orchestră”, certitudinile se șterg, realitatea sau ceea ce credea că este real este înlocuit cu „altceva”. Jean-Claude se caută pe sine în alte femei, în dragoste. Astfel întrebarea obsedantă din roman, „Ai găsit ce căutai?”, pare a ieși, la rândul ei, dintre coperți; literatura poate fi o căutare a sinelui, poate la fel de pasionantă precum iubirea.

Mi s-a părut fascinant modul în care Cătălin Marin s-a deschis și ne-a oferit o privire, fie și fugitivă, asupra a ceea ce-l inspiră și a modului în care scrie. În final, niște autografe au fost date la lumina telefoanelor mobile, pentru că în librăria Open Art, gazda evenimentului, a avut loc o pană de curent. O parte dintre noi ne-am îndreptat spontan către Piața Victoriei, acolo unde lumina vine tot de la telefoanele mobile îndreptate spre cer. Rezistăm și ne căutăm în toate alegerile noastre, iar uneori acestea pot fi o carte bună.

Despre Ana Maria CODESCU

Ana Maria Codescu a scris 21 articole în Revista de suspans.

Ana Maria crede in magia din spatele poveștilor, și ocazional încearcă să o aducă în lumea aceasta. O povestire scrisă de ea a fost publicată în colecția „Bucureștiul în 22 de povești”, în 2009. De un an, participă de două ori pe lună la atelierele creative organizate de Clubul Scriitoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *