AntareSFest – un subiect de referință pentru literatura SF&F&H românească

Îmi place să iau parte la evenimente literare de tot felul – târguri, lansări de carte, dialoguri cu cititorii, chiar și lecturile publice mi se par fascinante, dacă sunt susținute de persoane carismatice (nu neapărat autorii), capabile să suscite interesul publicului. Însă cel mai mult îmi plac evenimentele specifice literaturii de nișă. Motivul este evident – acolo întâlnesc oameni cu aceleași interese și pasiuni ca ale mele. Așadar, iată de ce nu puteam rata prima ediție a AntareSFest, organizată în perioada 8-10 septembrie în Brașov, și de ce nu puteau lipsi din acest număr al Revistei de suspans câteva impresii despre acest eveniment.

Programul celor trei zile de festival mi s-a părut unul plin, dar suficient de diversificat pentru ca fiecare participant să găsească ceva placul său: standuri de carte (editurile: Crux Publishing, Millennium Books, Nemira, Pavcon și Tritonic), lansări și prezentări de carte, dezbateri tematice, atelierul de arte vizuale pentru copii coordonat de Andrei Barbu, atelierul de confecționat povestiri fantastice susținut de Dan Rădoiu, live drawing cu Alexandra Gold, prezentarea antologiei pentru nevăzători, parada cosplay, decernarea premiilor pentru cel mai bun roman, cel mai bun volum de debut și cea mai bună povestire a anului 2016. Poate tocmai din acest motiv, al densității evenimentelor, au existat și unele abateri de la programul comunicat, suprapuneri, întârzieri, modificări, ceea ce a creat, pe ici pe colo, confuzie în rândul publicului.
Desigur, diversitatea evenimentelor a venit la pachet și cu o dinamică evidentă: unele discuții mi-au evocat cu fidelitate „conferințele” standard susținute pe la toate convențiile de gen din România, aceleași subiecte pesimiste, aceeași neputință, aceleași încheieri lipsite de finalitate, de concluzii. Altele, în schimb, au avut subiecte și abordări actuale, de larg interes. M-a surprins implicarea activă a publicului care, deși mai puțin numeros decât mă așteptam, a susținut aproape de fiecare dată dialogul cu prezentatorii și participanții la paneluri.
De asemenea, m-a bucurat că Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan au inițiat și moderat un panel dedicat revistelor cu specific SF&F&H din România, la care am fost invitată să reprezint Revista de suspans, alături de Daniel Timariu (Helion), Alexandru Lamba (Gazeta SF), Horia Nicola Ursu (Știință & Tehnică), Michael Haulică (Argos), Lucian Oancea (recent lansata revistă ZIN). Discuția s-a concentrat în principal asupra importanței unei prezențe constante, a calității lucrărilor publicate, precum și a unui sumar bogat. Un lucru cu care toți redactorii prezenți am fost de acord a fost că o revistă, pentru a-și construi un public fidel, trebuie să creeze încredere cititorilor, iar aceasta se întâmplă oferind conținut de calitate și respectându-și angajamentele.

Totuși, de la acest festival mi-a lipsit tocmai ceea ce, de obicei, mă obosește și mă sperie: îmbulzeala specifică târgurilor de carte, momentele acelea în care îți trebuie răbdare (plus mușchi și „coate ascuțite”, vorba lui Nea Mărin) ca să ajungi la standul preferat sau să iei autograf printre primii ca să poți fugi la următoarea lansare. Mi-ar fi plăcut ca raportul dintre cei „din afară” (simpli cititori, trecători curioși să afle ce se întâmplă la Hotel Capitol) și cei „de-ai casei” (scriitori, editori, membri ai Fandomului) să fi fost în favoarea celor dintâi, să se fisureze măcar bula în care, nu de puține ori, am impresia că trăim noi cu SF-ul și fantasticul nostru, să vedem chipuri noi, iar acelea să ne vadă la rândul lor. Dar poate că la ediția viitoare…

Dincolo de micile „scăpări” pe care le-am menționat (și cărora li se adaugă sonorizarea defectuoasă), AntareSFest a fost un festival reușit, cu o atmosferă călduroasă, de vacanță, și multe evenimente memorabile. Sper ca această primă ediție să fie începutul unei lungi și frumoase tradiții care să îi apropie tot mai mult pe autori, editori, promotori ai literaturii SF&F&H de cei fără de care toată munca lor ar deveni zadarnică – cititorii.

Despre Cezarina Nicolae

Cezarina Nicolae a scris 54 articole în Revista de suspans.

Cezarina este autoare de proză fantastică (sub pseudonimul Cezarina Anghilac), prezentă în mai multe reviste online. Una dintre povestirile ei se regăsește în antologia Best of Mystery & Horror #1. A urmat cursurile celei de-a doua ediții a Atelierului de scriere creativă SF&F, iar din noiembrie 2015 are în grijă sumarul Revistei de suspans. De două ori pe lună moderează ateliere creative la Clubul Scriitoarelor și participă la cenaclul literar al Secției 14.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *