Umbre și coșmaruri

Cristinne C.C. – „Ephialte – Începutul unui coșmar”
Editura Quantum Publishers, 2017

 

Uneori, cărțile ne aleg pe noi, cel puțin așa mi s-a întâmplat cu Ephialte, o carte despre care se vorbea în cercul meu de prieteni încă dinainte de a fi lansată. O carte care promitea mult și care nu m-a dezamăgit. Să o dezvălui, așadar, și cititorilor revistei noastre.

În universul fantastic în care este plasată acțiunea, pe lângă oamenii care luptă împotriva misterioasei maladii DMD, trăiesc alte două feluri de creaturi, Ephialtele și Umbrele. Ephialtele, numite și „Coșmaruri”, se hrănesc cu energia emanată de frica oamenilor, fiind la rîndul lor hrană pentru Umbre. Acțiunea o are în centru pe Alisia, o tânără care abia a trecut de ritualul de Inițiere necesar pentru a deveni Ephialt. La început, ea ne apare ca o fata rebelă, impulsivă, dornică să demonstreze ce poate, oarecum în umbra fraților ei mai mari, care o protejează. Curând, atât cititorii cât și Alisia vor descoperi abilitățile care o fac specială, pentru personaj fiind o provocare să învețe să le controleze în se trezește, foarte rapid, în mijlocul unui conflict între Ephialte și Umbre.

Aflată într-un bar de noapte, căutând un om cu ale cărui frici să se hrănească, Alisia este răpită de Max. Între cei doi se naște o atracție, deși fac parte din tabere adverse, iar Max urăște Ephialtele. Treptat, cititorul face cunoștință și cu celelalte personaje importante: Andreas, colegul de celulă al Alisiei, Victor, conducătorul Umbrelor, frații Alisiei. Lucrurile se inversează când tânăra protagonistă este salvată și Max devine prizonierul fraților ei.

Ephialtele sunt niște personaje cu care un iubitor de fantasy va empatiza ușor, bine construite, cu un substrat psihologic fascinant și o relaționare complexă cu oamenii. Un alt mare atu al romanului este aerul proaspăt, captivant, al scrierii, nota de ușor sarcasm imprimată de interacțiunea dintre personaje, precum și povestea de dragoste incipientă din planul secundar.

Nu judec o carte după copertă, însă editura Quantum Publishers a făcut o treabă foarte bună, dându-i Alisei un chip consistent cu descrierea din roman, apropiind-o astfel de cititor.

Vestea cea bună este că Ephialte este prima parte dintr-o trilogie, astfel încât vom avea un răspuns la întrebarea „ce se întâmplă mai departe?” O poveste cu un farmec aparte va continua alături de cititorii care au îndrăgit-o deja.

Despre Ana Maria CODESCU

Ana Maria Codescu a scris 21 articole în Revista de suspans.

Ana Maria crede in magia din spatele poveștilor, și ocazional încearcă să o aducă în lumea aceasta. O povestire scrisă de ea a fost publicată în colecția „Bucureștiul în 22 de povești”, în 2009. De un an, participă de două ori pe lună la atelierele creative organizate de Clubul Scriitoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *