Alexander McCall Smith ― In the Company of Cheerful Ladies
Editura Abacus, London, 2005
Alexander McCall Smith e cunoscut mai ales pentru seria de romane poliţiste Agenţia de detective nr. 1, deşi a mai scris nenumărate alte romane (poliţiste sau nu). În română i-au apărut trei cărţi – Agenţia de detective nr. 1 (Polirom, Iaşi, 2006), Lacrimi de girafă (Polirom, Iaşi, 2006) şi O lecţie de morală pentru fete frumoase (Polirom, Iaşi, 2007), toate în traducerea Vioricăi Boitor. Presupun că nu s-au vândut chiar bine şi că sunt puţine şanse ca următoarele zece volume şi apară în româneşte în viitorul apropiat, ceea ce e mare păcat.
In the Company of Cheerful Ladies e cel de-al şaselea volum al seriei şi e primul la care editura lui McCall Smith a riscat şi a scos o ediţie cartonată înaintea celei paperback; ea marchează momentul în care autorul a ajuns să aibă o notorietate şi o recunoaştere suficiente nu doar pentru a vinde sute de mii de exemplare hardback dintr-un roman poliţist despre femeile africane, ci şi pentru a primi premii prestigioase precum Autorul Anului, la British Book Awards, şi Crime Writers Association Dagger in the Library Award.
La o primă vedere subiectul despre care scrie McCall Smith ar putea părea lipsit de interes: prima agenţie de detective din Botswana (ţară în care autorul a trăit câţiva ani), având două angajate, şi cazurile mai degrabă minore pe care le rezolvă. Tot farmecul stă însă în plăcerea cu care autorul scrie despre orice aspect al societăţii din Botswana, cu bunele şi relele ei. Ideile încetăţenite despre Africa n-au cum să mai stea în picioare după primul volum al seriei – în locul unei ţări sărace şi lipsite de mândrie găsim una în care oamenii sunt fericiţi că sunt Motswana şi îşi construiesc singuri destinele în pace şi bună înţelegere. Cazurile pe care le rezolvă Agenţia de detective nr. 1 apar atunci când cineva îşi abandonează criteriile morale ferme care ghidează în general societatea din Botswana, iar detectivele nu se opresc atunci când găsesc vinovatul: misiunea lor e şi aceea de a-i duce pe drumul cel drept, chit că omul vrea sau nu.
Anchetele vizează adesea mistere familiale – căutarea bărbaţilor care îşi abandonează familiile, anchetarea viitorilor soţi, găsirea părinţilor adevăraţi ai unui copil sau a adolescenţilor temporar tentaţi de vieţi palpitante. Uneori apare şi câte o fraudă, aşa cum e cazul în In the Company of Cheerful Ladies, sau chiar câte o tentativă de asasinat, dar în Botswana aceste evenimente sunt rare. Iar implicarea poliţiei e evitată, în primul rând pentru că detectivele au talentul de a rezolva prin forţe proprii situaţii cât se poate de dificile şi în al doilea rând pentru că există mulţi oameni care îi privesc cu neîncredere pe cei care au de-a face cu forţele de ordine (iar un scurt sejur la închisoare, chiar dacă nemeritat, poate aduce foarte multe probleme ulterioare).
Chiar dacă In the Company of Cheerful Ladies şi restul romanelor din serie sunt destul de clasice, ca romane poliţiste, McCall Smith se îndepărtează de tiparul detectivului mereu identic cu sine şi le permite personajelor lui să crească şi să îşi conducă propriul destin: detectiva principală Mma Ramotswe e o femeie trecută de prima tinereţe, cu o constituţie tradiţională (adică durdulie), dar cu toate astea îşi găseşte de-a lungul seriei un soţ şi adoptă doi copii orfani pe care îi creşte în respectul celor mai bune tradiţii locale. Asistenta ei, Mma Makutsi, e mai tinerică, dar mai săracă şi mai puţin atrăgătoare; cu toate astea, îşi găseşte şi ea un viitor soţ şi ajunge chiar şi să rezolve singură cazuri complicate de fraudă. Cu fiecare volum, cele două personaje principale devin tot mai complexe şi tot mai simpatice.
Amândouă menţin un dialog permanent cu Africa în care trăiesc şi izbutesc să analizeze din punct de vedere moral şi etic probleme incredibil de complicate, de la datoria oricărui cetăţean african pentru copiii rămaşi orfani din cauza sidei sau pentru femeile brutalizate de soţi abuzivi până la modul în care o societate tradiţională poate fi adaptată cu blândeţe pentru a le permite femeilor să îşi întemeieze firme şi să îşi câştige singure pâinea. Nu există nici un pic de duritate în abordarea şi rezolvarea acestor probleme, ceea ce cred că vine dintr-o caracteristică cu totul remarcabilă a societăţii din Botwana: impresia tuturor că destinul ţării lor e important şi că datoria de a-l schimba în bine e a fiecăruia dintre ei şi a tuturor împreună.
În sfârşit, seria Agenţiei de detective nr. 1 mi s-a părut remarcabilă pentru că McCall Smith scrie firesc despre sărăcie şi despre felul în care oamenii trăiesc cu ea. Intrigile secundare din In the Company of Cheerful Ladies, în care intriga principală e cea a descoperirii unor vinovaţi de fraudă, vizează descoperirea celui care a murdărit cu benzină un ceainic (singurul pe care îl avea agenţia, deci incredibil de preţios), cumpărarea unor pantofi de dans (şi, dacă tot poţi avea doar o pereche, modul în care decizi să îţi iei unii verzi) sau descoperirea identităţii unui intrus care fuge din casa lui Mma Ramotswe fără pantaloni pe el şi care se întoarce apoi după ei, pentru că nu mai avea alţii. Dar oamenii aceştia care nu îşi permit să aibă în casă mai mult decât un ceainic şi care privesc darul unui dovleac ca pe cel mai interesant lucru petrecut de luni bune pe strada lor nu îşi plâng de milă şi nici măcar nu au vreun complex, sau mai degrabă au unul de superioritate faţă de cei câţiva care dau lovitura şi se îmbogăţesc, uitând de unde au venit şi ce datorează comunităţii.
Dacă citiţi literatură de suspans doar pentru fiorii pe şira spinării, atunci seria Agenţiei de detective nr. 1 singur nu e pentru dumneavoastră; dacă profitaţi însă de orice lectură pentru a mai învăţa câte ceva despre lume, veţi descoperi în ea o ţară africană săracă, dar optimistă, populată de oameni buni care, e drept, uneori o iau razna şi trebuie aduşi înapoi pe calea cea dreaptă. Şi atunci e nevoie de o echipă de detective pricepute, care văd mai limpede în sufletul oricărui Motswana decât vede Hercule Poirot în cele mai întortocheate minţi de criminali.