Crime, istorii vechi și alcool (Caius Dobrescu – „Moarte în ținutul secuilor”)

Caius Dobrescu – „Moarte în ținutul secuilor”
2017, București, editura Crime Scene Press

Cartea asta m-a atras prin subiect. O adolescentă dispare în mod misterios în Caraș-Severin. Dispariția ei are sau nu legătură cu o anchetă despre moartea membrilor rezistenței anticomuniste din anii 50, lupta unui ONG de a proteja niște păduri seculare, un grup umoristic de pe vremuri de  mult apuse și o moarte ciudată într-un azil de emigranți în Germania prin anii 80. Peste toate astea se suprapune un conflict interetnic mocnit și întoarcerea în țară a domnului Egon Fartaeș, jumătate român, jumătate sas, emigrat pe vremea comunismului. M-a bucurat mult abordarea unor teme pe care, deși ne-au marcat existența, autorii noștri nu s-au prea înghesuit să le abordeze.

Un aspect interesant al cărții este faptul că este scrisă la persoana întâi. Egon îi povestește toată pățania unei tinere studente pentru ca aceasta să o poată folosi în studiile ei. Singura problemă este că eroul nostru este într-un centru de dezalcoolizare. Starea în care se află face ca istorisirea să fie dezorganizată și, aparent, incoerentă. Bănuiesc că a fost un real efort pentru autor să depene o istorie forte bine închegată în acest mod. Un alt lucru care mi-a plăcut a fost intriga. Povestea este plauzibilă în cea mai mare parte. Iar deznodământul a fost surprinzător. Au existat câteva scene care m-au făcut să ridic sprânceana cu neîncredere, dar postura în care se află personajul narator este susceptibilă a modifica percepția acestuia asupra realității, așa că n-ai cum să știi sigur că așa s-a întâmplat sau așa își amintește Egon că s-a-ntâmplat.

Am admirat, de asemenea, că autorul nu s-a ferit să atribuie personajelor sale opinii și convingeri controversate asupra unor teme delicate ale societății românești postdecembriste. Umorul sec al povestitorului m-a uns pe suflet. Cunoscătorii vor recunoaște fără doar și poate aluziile nu foarte măgulitoare la adresa Cenaclului Flacăra și inițiatorului său.

Și cu asta am ajuns la cele două minusuri ale volumului, din persectiva mea. Primul ar fi lipsa unui raisoneur, a unei minți lucide care să așeze un pic în ordine logică amintirile confuze ale lui Egon. Studenta pentru care el povestește nu apare niciodată, el înregistrând mărturisirile pe un reportofon.

Iar celălalt, mai important decât primul, este faptul că în nici un moment autorul nu găsește de cuviință să creioneze contextul și perioada de care se leagă evenimentele. Un eventual cititor tânăr, care s-a născut cu puțin înainte de tumultoasa iarnă a lui 89 sau după, are foarte puține șanse să înțeleagă circumstanțele care au generat diverse reacții ale personajelor. Și e păcat. Căci povestea nu e rea…

Despre Anamaria IONESCU

Anamaria IONESCU a scris 108 articole în Revista de suspans.

Anamaria IONESCU (n. 3 septembrie 1976 Bucuresti) este licenţiata în drept şi redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. Scriitor român, autor de proză scurtă si romane. A debutat cu nuvela "Călătorie în familie" în rubrica "Luxul lecturii", realizată de publicistul Dan Mucenic în cotidianul "Atac"(2008). A mai publicat în revista literara "Fereastra". Are apariţii literare frecvente în revista "Vatra Veche" din Tg. Mureş. În 2009 s-a numărat printre laureații concursului de literatură Agatha Grigorescu Bacovia – Mizil, cu nuvela "Confesiune". În acelaşi an debutează editorial cu volumul de proză scurtă "Camera obscură". Continuă să publice cu o oarecare regularitate în "Vatra Veche" (Tg. Mureş). În 2013 a apărut cel de-al doilea volum de proză scurtă, "Pe cine nu laşi să moară...", la editura Tritonic, şi o povestire în volumul colectiv "Poveşti pe două roţi". In 2014 a publicat "Nume de cod: ARKON", primul din seria mystery&thriller "Sergiu Manta". 2015 este anul apari'iei unei editii revazute si adaugite a volumului de proza scurta de debut, "Camera obscura" la editura Tritonic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *