Atunci când te-ai săturat de propria viață

vanatorul de capete
Lucian Dragoș Bogdan – Vânătorii de capete
editura Tritonic 2016

Ați simțit vreodată că viața voastră este atât de departe de ceea ce ar fi trebuit să fie, încât dacă nu evadați din ea, o să vă sufoce? Dinu, eroul din cel mai recent roman semnat Lucian Dragoș Bogdan, așa a simțit. Neînțelegerile cu soția, frustrările legate de locul de muncă, visurile neîmplinite care continuau să-l bântuie creaseră un cerc vicios în care se simțea captiv. Și a hotărât să facă tot posibilul să evadeze.

Atunci când află despre o serie de crime neelucidate având ca victime oameni ai străzii se hotărește să-ți abandoneze temporar soția, copii și jobul pentru a deveni un fel de pseudo-agent sub acoperire.

De aici încolo firul narativ devine unul întortocheat și captivant, lăsând loc unor numeroase ipoteze, scenarii și cercuri de suspecți pe care detectivul ad hoc le supune atenției cititorului. Deși lucrurile se desfășoară cu repeziciune, scriitorul maschează acest lucru printr-o scriitură calmă, ardelenească, de istorie povestită la un pahar de vorbă.

Lucian Dragoș Bogdan scrie după toate regulile genului. Avem parte de personaje complexe, cu istorii care vin să justifice situația lor actuală și opțiunile. Avem evoluții surprinzătoare, avem perspective diferite asupra oamenilor și faptelor. Și mai ales, avem parte de o hartă literară a orașului Alba Iulia cu istoricul diferitelor locuri și simbolistica lor. În special în prima parte a romanului. În treacăt fie spus, i-am smuls lui Lucian promisiunea ca prima oară când voi ajunge în Alba Iulia, să mă însoțească într-un tur al punctelor de reper din „Vânătorii de capete”.

Trebuie spus că Lucian nu este la prima carte mystery&thriller pe care o dăruiește publicului. Autor și mare iubitor de science fiction și fantasy, scriitorul a răspuns provocării de a evada din genul preferat în 2014, când „Pânza de păianjen„ a văzut lumina tiparului. Ceea ce surpinde în ambele cărți este contextul „casnic” de la care pleacă poveștile – o căsnicie eșuată și un job de rahat în „Vânătorul de capete” și o convenție literară în „Pânza de păianjen”.

Deși recunosc, m-am simțit ușor nesigură cu privire la motivația lui Dinu de a-și abandona familia, și mai ales copiii, pentru a se insinua (în ciuda protestelor polițistului care se ocupa de caz, a soției, dar și a șefului) în ancheta unei serii de crime doar pentru că este fan al serialelor de tip „CSI”, vă sfătuiesc să citiți cartea lui Lucian Dragoș Bogdan. Pe de o parte, pentru că este un policier sută la sută românesc. Și a venit momentul să învățăm să descoperim intrigile captivante cu iz național. Iar pe de altă parte, pentru că prin acest volum autorul răspunde unei noi privicări lansae de editorul Bogdan Hrib: acela de a scrie o serie mystery & thriller. „Vânătorii de capete” este primul roman din seria intitulată „Vagabond”. Așa încât vom avea ocazia să aflăm și despre alte „năzbâtii” ale lui Dinu. Eu, una, sunt curioasă…

Despre Anamaria IONESCU

Anamaria IONESCU a scris 108 articole în Revista de suspans.

Anamaria IONESCU (n. 3 septembrie 1976 Bucuresti) este licenţiata în drept şi redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. Scriitor român, autor de proză scurtă si romane. A debutat cu nuvela "Călătorie în familie" în rubrica "Luxul lecturii", realizată de publicistul Dan Mucenic în cotidianul "Atac"(2008). A mai publicat în revista literara "Fereastra". Are apariţii literare frecvente în revista "Vatra Veche" din Tg. Mureş. În 2009 s-a numărat printre laureații concursului de literatură Agatha Grigorescu Bacovia – Mizil, cu nuvela "Confesiune". În acelaşi an debutează editorial cu volumul de proză scurtă "Camera obscură". Continuă să publice cu o oarecare regularitate în "Vatra Veche" (Tg. Mureş). În 2013 a apărut cel de-al doilea volum de proză scurtă, "Pe cine nu laşi să moară...", la editura Tritonic, şi o povestire în volumul colectiv "Poveşti pe două roţi". In 2014 a publicat "Nume de cod: ARKON", primul din seria mystery&thriller "Sergiu Manta". 2015 este anul apari'iei unei editii revazute si adaugite a volumului de proza scurta de debut, "Camera obscura" la editura Tritonic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *