Dracula Untold – nu prea e nimic de spus…

„Să nu lăsăm niciodată adevărul să stea în calea unei poveşti bune”, spunea cândva Mark Twain. Şi sunt cu totul de acord. Cu o singură condiţie: povestea să fie cu adevărat bună.

Am aşteptat cu nerăbdare să văd Dracula Untold. Ca orice român, am strâmbat din nas la modul cum s-a folosit celebrul Bram Stoker de o figură marcantă a istoriei noastre pentru ca să contureze el o istorioară cu vampiri. Nu mă înţelegeţi greşit, îmi plac filmele şi cărţile cu vampiri. Sunt fan Blade, iar Interviu cu un vampir este, după mine, un roman foarte bun. Dar cu privire la modul în care Vlad Ţepeş a fost transformat în Dracula am avut oarece reţineri. Când am aflat de pelicula asta, mi-am zis: „Cine ştie, poate de data asta scenariştii s-au documentat puţin…”

Singurul adevăr istoric din film este că românii s-au luptat cu turcii. Dar să zicem că am putea trece peste asta, că doar n-ar fi prima oară.

Problema filmului e povestea. Sau mai degrabă, lipsa ei. Dacă ar fi scris scenariul nepotul meu, care are 10 ani, şi tot ar fi ieşit mai bine.

Păi, să vedem. Băiatul ăsta, prinţul Vlad, nu are nici cea mai vagă idee de strategie în cap despre cum ar putea apăra Transilvania de turci. Acţionează după ureche, iar când dă de greu, decide să se ducă la un vampir malefic care să îl transforme şi pe el pentru a putea să-şi apere familia şi poporul cu puterile morţilor vii. Şi bine face, căci atunci când se pune problema de cafting, tipul e singur. Complet singur. Probabil că restul poporului, cavalerii, oştenii şi toţi ceilalţi erau la cafea, căci prinţul Vlad se înfruntă cu oastea câtă frunză şi iarbă a otomanilor ajutat doar de nişte lilieci care se comportă ca un roi gigant de albine. Şi nici asta nu-i iese prea bine. Într-un final, aproape toată lumea moare, dar se pare că unii au capaciatea de a reînvia odată la câteva generaţii.

Nici la capitolul impresie artistică producţia nu străluceşte. Ai senzaţia că filmul a fost turnat cu resturi de decor şi costume de la Lord of the Rings. Teoretic, totul se întâmplă în Transilvania, dar ar putea la fel de bine să fie Anglia, Ucraina sau America Centrală.

Plusuri? Luke Evans este un Dracula al naibii de frumuşel. De altfel, cu excepţia vampirului malefic, toată lumea e frumoasă. Românii nu prea arată a români, turcii nu prea seamănă cu nişte turci, dar toţi sunt deosebit de tineri şi arătoşi. Nu tu un ştirb, un cocoşat sau o bătrână.

Cu părere de rău, alte argumente pentru a vă invita să vedeţi filmul nu prea am. Sugestia mea, vedeţi ce alte filme mai rulează prin oraş…



Dracula Untold (SUA, 2014) R: Gary Shore; S: Matt Sazama, Burk Sharpless Cu: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon


  

Despre Anamaria IONESCU

Anamaria IONESCU a scris 108 articole în Revista de suspans.

Anamaria IONESCU (n. 3 septembrie 1976 Bucuresti) este licenţiata în drept şi redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. Scriitor român, autor de proză scurtă si romane. A debutat cu nuvela "Călătorie în familie" în rubrica "Luxul lecturii", realizată de publicistul Dan Mucenic în cotidianul "Atac"(2008). A mai publicat în revista literara "Fereastra". Are apariţii literare frecvente în revista "Vatra Veche" din Tg. Mureş. În 2009 s-a numărat printre laureații concursului de literatură Agatha Grigorescu Bacovia – Mizil, cu nuvela "Confesiune". În acelaşi an debutează editorial cu volumul de proză scurtă "Camera obscură". Continuă să publice cu o oarecare regularitate în "Vatra Veche" (Tg. Mureş). În 2013 a apărut cel de-al doilea volum de proză scurtă, "Pe cine nu laşi să moară...", la editura Tritonic, şi o povestire în volumul colectiv "Poveşti pe două roţi". In 2014 a publicat "Nume de cod: ARKON", primul din seria mystery&thriller "Sergiu Manta". 2015 este anul apari'iei unei editii revazute si adaugite a volumului de proza scurta de debut, "Camera obscura" la editura Tritonic.

2 Comments

  1. „Dacă ar fi scris scenariul nepotul meu, care are 10 ani, SI tot ar fi ieşit mai bine”

    and…

    „Cafting”?!

    Aveam oarecare pretentii…..

    • :) Sa inteleg ca daca vorbeam (scriam) despre inconsitenta scenariului si infantilitatea replicilor si actiunii era mai bine din punctul dumneavooastra de vedere? Va voi dezamagi, dar nu este stilul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *