Cu şi despre Bruce Willis

O să ziceţi că am luat-o razna, de ce vă povestesc despre încă un film cu Joseph Gordon-Levitt?! Cu toate că el face aici rol principal, sincer, eu văd Looper ca fiind un film cu Bruce Willis. Mai mult, Looper nici nu este un film despre călătoriile în timp, deci dacă asta urmăriţi, nu este un film pentru voi; călătoria în timp este doar un pretext. În opinia mea, acesta este un film cu Bruce Willis şi totodată un film-omagiu pentru Bruce Willis.

Povestea nu este atât de alambicată pe cât pare când vezi pentru prima dată filmul. Acţiunea principală se petrece în anul 2044 unde îl cunoaştem pe tânărul Joe (Joseph Gordon-Levitt), un asasin plătit de o organizaţie mafiotă dintr-un viitor şi mai îndepărtat, din 2074. Între timp, până la momentul 2074 călătoria în trecut a fost descoperită, dar este ilegală, deci evident că mafia se foloseşte de tehnologia aceasta pentru a scăpa elegant de… complicaţii. Cum? Angajează asasini în trecut şi le trimite victime înapoi în timp la coordonate exacte, gătite cu tot cu haină căptuşită cu lingouri de argint drept plata faptei, iar asasinii îi omoară pe loc şi apoi se descotorosesc de cadavre. În sine, un mod isteţ de a rezolva o grămadă de treburi murdare fără bătăi de cap precum alibi, scăpat de cadavru şi alte urme. Crima perfectă. Şi ca să nu rămână chiar nimic neacoperit, contractul asasinului se încheie atunci când într-o bună zi ajunge să se omoare singur – mafia din 2074 trimite înapoi în timp varianta mai bătrână a fostului angajat, laolaltă cu plata finală, pachetul de pensionare, cum ar fi. Din clipa în care asasinul din 2044 se ucide pe el, cel din 2074, ştie limpede că mai are fix 30 de ani de trăit cu stil (oarecum pe principiul decât o viaţă câine, mai bine o zi leu). De aici vine şi numele filmului, căci unui astfel de asasin i se spune „looper” – dacă vă gândiţi bine, logica nu e încălcată, fiecare asasin intră într-o buclă infinită, un loop.

Ei, problema apare când un „looper” ajunge faţă în faţă cu varianta sa din viitor şi alege să nu o omoare. În astfel de cazuri, organizaţia mafiotă paralelă din 2044 porneşte pe urmele cuplului de fugari tânăr-bătrân şi îi lichidează pe amândoi. Cum era de aşteptat, Joe alege să nu se omoare, astfel că tânărul Joe împreună cu mai vârstnicul Joe (Bruce Willis) intră într-o cursă infernală – pe de o parte se feresc de mafia prezentului condusă de personajul interpretat de Jeff Daniels, pe de altă parte vor să distrugă mafia viitorului. În poveste ajunge să fie amestecată şi o femeie, cum altfel, interpretată de frumoasa Emily Blunt. Şi cum se întâmplă şi-n viaţă, femeia este cheia întregului film.

Recunosc, m-a atras mult faptul că Gordon-Levitt îl interpretează pe Bruce Willis – care-l interpretează pe Joe. A muncit mult, se vede, l-a studiat bine de tot, au muncit mult şi cei care l-au costumat, machiat – tot filmul m-am chinuit să-mi dau seama dacă hainele sunt ca-n Die Hard (1988), cu nuanţe din The Fifth Element (1997) şi chiar Sin City (2005) – doar câteva din palmaresul lui Willis. Mai greu a fost, se pare, cu lentilele de contact, bată-le norocul, că se văd de la o poştă şi cam strică tot efectul.

Un film mai ciudat, da, cu o idee interesantă fără a marşa prea mult însă (spre deloc) pe elementul SF. Pe alocuri prea lent pentru un film de acţiune, aş îndrăzni să mărturisesc, dar fiţi fără grijă: exploziile, focurile de armă, bătăile sunt reprezentate. Un film cu o mână de personaje interpretate de actori buni care toate, dar absolut toate manevrează cu dibăcie câte o armă.

Finalul este previzibil, vă avertizez. Pe deasupra, sensibil înspre lacrimogen. Şi cu o lecţie extrem de preţioasă – l-aş recomanda în special proaspetelor mame, pe bune, şi taţilor (aici simt nevoia să fac o mică paranteză ca să mă înfiorez niţel fără a dezvălui nimic esenţial, sper: puştiul din film e ales foarte bine, ar putea juca într-un horror fără niciun fel de problemă).

Previzibil, zic; dar cum altfel se poate termina un thriller cu Bruce Willis decât cu el erou, acum zău aşa…Looper (SUA, 2012) – Asasin în viitor; R & Scenariu: Rian JohnsonCu: Joseph Gordon-LevittBruce WillisEmily BluntJeff DanielsPaul Dano


Despre Alexandra POPESCU

Alexandra POPESCU a scris 32 articole în Revista de suspans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *