Contagiune

Vara aceasta, pentru că serialele pe care le urmăresc fidel erau şi ele în vacanţă, mi-am zis să mă delectez cu ceva nou în zilele însorite – sau nu prea, căci în Bucureşti a plouat mirific; am încercat diverse, dar nu ştiu cum s-a făcut că până la urmă am rămas mai departe cu două seriale nou apărute în 2014, în sine diferite ca gen, dar de fapt foarte asemănătoare ca premisă. Ambele producţii dezvoltate pornind de la romanele omonime.

The Last Ship

(serial SUA, 2014)

Realizator: HankSteinberg, Steve Kane; Cu: EricDane, RhonaMitra, AdamBaldwin, CharlesParnell, TravisVanWinkle, SamSpruell

M-am uitat la primul episod din The Last Ship cu inima oarecum îndoită, nu mă atrag serialele de acţiune militară, fie ele şi cu bărbaţi chipeşi în uniforme scrobite şi cu chipuri încrâncenate în mod artistic. În schimb, mă atrage ideea de contagiune, goana contra cronometru a oamenilor de ştiinţă în căutarea unei soluţii împotriva cine ştie cărui virus dezlănţuit asupra lumii printr-un simplu suflat de nas şi pus mâna pe bara de la metrou. Iar The Last Ship este o struţocămilă, încearcă să împace disciplina militară, sterilitatea laboratorului de microbiologie cu haosul unei pandemii globale. Şi drept să spun, strict la nivelul unui program de televiziune cu care să te mai destinzi oleacă seara, îi cam reuşeşte.

Povestea nu este defel nouă, însă mi se pare inedit modul în care aceasta este reţesută ca să includă aspectul militar: în nordul Africii apare şi este descoperit un virus necunoscut cu răspândire şi efecte devastatoare, iar guvernul american demarează o misiune navală ultra-secretă pentru găsirea unui vaccin contra patogenului mortal. Misiunea fiind ultra-secretă, nava USS Nathan James îşi petrece patru luni în larg fără contact cu ţărmul, fiind astfel complet izolată de tot ce se petrece în lume, timp în care o echipă de doctori angajaţi ai CDC (Center for Disease Control, Centrul de prevenire şi control al bolilor din SUA) aflaţi la bordul vasului experimentează cu înfrigurare diverse combinaţii cu mutaţii ale virusului. Când nava reapare pe radare, mare parte din populaţia globului a fost deja eliminată de virusul extrem de contagios, guvernele marilor puteri s-au dizolvat lăsând loc grupărilor mafiote, pe scurt, lumea întreagă a luat-o razna şi singura speranţă a celor cât de cât rămaşi în viaţă o constituie nava Nathan James împreună cu echipajul său condus de comandorul Tom Chandler (interpretat de Eric Dane, doctorul McSteamy din Grey’s Anatomy, dacă vă spune ceva, doamnelor). În febra experimentelor, cercetătorii izolaţi pe nava fantomă dăduseră peste un potenţial tratament.

Producţia ia pe alocuri un ton prea propagandist, prea eroic, adesea interpretările sunt exagerate, siropoase de-ţi sare glicemia din cotele normale. Eroii negativi sunt negativi ca la carte, eroii pozitivi întocmai la fel. Americanii tot cu ruşii se luptă, clişeele sunt la datorie. Răsturnările de situaţie sunt pline de suspans calculat corect. Nu mă pricep la aspectele militare ori navale, dar pentru cineva care nu ştie nimic despre acestea, ele par aproape de realitate. Filmările sunt în anumite momente inedite, coregrafia salvelor de arme şi exploziilor aducând dinamism într-un mod mai veridic decât în multe producţii de gen. Excesiv de corect este însă spiritul de arme, tovărăşia şi încrederea pe care înţeleg oamenii aceştia, prizonieri pe o copaie de tablă, să o susţină când toate regulile se duc pe apa sâmbetei în jurul lor, cum se adună ei în jurul unei lider carismatic. Asta nu mai ştiu dacă nu cumva e pură ficţiune.

Trailer:

*

The Strain

(serial SUA, 2014)

Realizator: GuillermodelToro, ChuckHoganCu: CoreyStoll, DavidBradley, MiaMaestro, KevinDurand, JonathanHyde

Cu totul alt stil, The Strain poartă semnătura lui Guillermo del Toro. Cine nu a văzut încă Labirintul lui Pan, ar face bine să pună ochii să-l vadă! Eram convinsă că o să mă prindă; în oglindă cu serialul de mai sus, The Strain se învârte tot în jurul unor doctori de la CDC: un avion suspect aterizează  la New York, iar cei de la CDC sunt chemaţi să investigheze avionul “mort”. The Strain devine de aici încolo tot un soi de melanj între un serial cu vampiri, morţi-vii şi un serial cu o brumă de tentă medicală – pe alocuri extrem de ridicol, dar şi salvat de stilul autopersiflant. Dacă în The Last Ship interpretarea are tuşă telenovelistică groasă, în The Strain interpretarea e la un nivel mai elevat, voit procedural şi ea conferă realism episoadelor. Mă rog, cât de reală poate fi o invazie de morţi-vii. Pentru bună măsură, apar şi elemente ce au legătură tangenţial cu istoria nazistă, dar şi cu miturile propagate de Bram Stoker. Ei bine, da, în The Strain inamicii sunt… strigoi. Însă cine poate rezista realismului magic al lui del Toro?

Trailer:

The Strain (2014) Season 1, Episode 1 (Screengrab)  The-Strain-850x560 the-strain-david-bradley

Despre Alexandra POPESCU

Alexandra POPESCU a scris 32 articole în Revista de suspans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *