Bun, fără pretenţii

Stephen King – Mr. Mercedes
Scribner, SUA, 2014

 

După o experienţă mai puţin plăcută cu Doctor Sleep datorată, cu siguranţă, așteptărilor mult prea mari, Mr. Mercedes beneficiază de efectul invers: aşteptări modice şi outcome pe plus net.

Un roman fără dram de fantastic, aproape deloc macabru, un thriller detectivistic straight-to-the-point. Nu e o scriere antologică, nu a urcat în top 10 personal, dar mi-a plăcut mult. Este ceva natural şi lejer în felul în care autorul spune povestea, ceva nu foarte moralizator, nestrident… O lectură de vară marca Stephen King – un regal casual.

Un roman fără dram de fantastic, aproape deloc macabru, un thriller detectivistic straight-to-the-point.

Totuși, ce-mi stârneşte şi mai tare interesul e recentul anunţ cum că Mr. Mercedes este, în fapt, doar prima parte a unei trilogii cu „Det.-Ret.” Hodges în rolul principal. Episodul secund (având ca titlu provizoriu Finders Keepers) va fi livrat în primăvara viitoare (e scris deja!) şi autorul promite că premisa din cartea aceasta (odioasa crimă de la oficiul de plasare a forţei de muncă) este mai bine dezvoltată.

O direcţie nouă pentru King, un nou timp de naraţiune pe întindere lungă (timpul prezent!), o trilogie în toată puterea cuvântului pe care o scrie singur (iar nu cu Peter Straub şi nici așa voalat cum e trilogia feminină Gerald’s Game-Dolores Claiborne-Rose Madder)…

Deci da, dă cu plus net!

Despre Mircea PRICĂJAN

Mircea PRICĂJAN a scris 77 articole în Revista de suspans.

Născut la 2 septembrie 1980, Oradea; absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Oradea – promoţia 2003, cu o teză despre Stephen King; masterat „Literatura română în context universal”, Facultatea de Litere, Oradea, cu o disertaţie despre literatura fantastică – 2004; în 2002, la Editura Universităţii din Oradea, apare romanul în 2 volume În umbra deasă a realităţii; articole, recenzii, interviuri, proză scurtă, traduceri din limba engleză în mai multe reviste din ţară (Familia, Vatra, Tribuna, Observator cultural, Orizont, Ziarul de duminică, Dilema, Prăvălia culturală, Luceafărul, Flacăra, Lettre Internationale, Respiro etc.) şi străinătate (Taj Mahal Review, Double Dare Press, Distant Worlds, Muse Apprentice Guild, SFFWorld etc.); tradus în jur de 50 de cărţi din limba engleză, apărute la editurile Aquila ’93, Millennium Press, Tritonic, Nemira, RAO, Polirom, Humanitas, Curtea Veche, All, Art, Trei. A fost redactor de carte la editura Curtea Veche. A fost editor-colaborator la revista FLACĂRA. A condus în intervalul 2003-2004 revista electronică IMAGIKON cu apariţie în limba engleză. Între 2010 şi 2012, a fost redactor-şef al revistei on-line SUSPANS. Din 2003, este redactor la revista de cultură FAMILIA. Din 2012, este editor al REVISTEI DE SUSPANS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *