Paisprezece secvențe ale ficțiunii

secventa-de-zbor
Ioana Vișan – Secvență de zbor
Millennium Books, 2016
524 de pagini
Secvență de zbor este o culegere de paisprezece povestiri și nuvele publicate sau în curs de publicare în antologii cu specific SF & Fantasy. Temele abordate sunt foarte variate – dragonii, contactul între civilizații, călătoria în timp, zombii, călătoria în cosmos, universurile paralele etc. – , ceea ce face ca acest volum să fie unul de sinteză, reprezentativ pentru consecvența cu care Ioana Vișan a publicat proză scurtă în perioada 2009-2015.


Plimbarea de dimineață a domnișoarei Vu
(antologia Steampunk – A doua Revoluție, Adrian Crăciun (editor), Milennium Books, 2011). Acțiunea se petrece în orașul Iași, construit pe platforme mobile care permit, în caz de atac, înălțarea cartierelor amenințate. Domnişoara Vu și nepoata sa încearcă să salveze viețile oamenilor prinși la mijloc de sabotarea unor platforme.

Adevărul din privire (antologia Venus – Povestiri erotice science fiction, Antuza Genescu (editor), Eagle, 2011). O echipă specializată în investigații încearcă să descopere persoanele afectate de un virus care le face să își dorească emigrarea.

Punct de rendez-vous la +3000 (antologia Călătorii în timp, Antuza Genescu (editor), Nemira, 2013). Într-o lume în care voiajul temporal este folosit la scară largă pentru a preîntâmpina accidente casnice sau pentru a corecta greșeli minore, o singură intruziune în secvențele temporale poate avea efecte dezastruase asupra trecutului.

Ucigaşul de dragoni Într-o societate arhaică în care solzii de dragoni au rolul banilor din zilele noastre, un bărbat pornește în căutarea unor noi rezerve financiare, însă are parte de aventuri la care nu se aștepta. Fiind un text care redă o lume învechită, mi-ar fi plăcut ca limbajul să fi conținut mai multe arhaisme.

Defazaj (antologia Cele 1001 de scorneli ale moșului SF, Ștefan Ghidoveanu (editor), Milennium Books, 2012). O povestire cu tentă polițistă, în care o femeie înzestrată cu abilitatea de a-și transfera conștiința în alte corpuri umane, investighează un caz de scurgere de informații.

Sufletele arborilor (antologia Dansând pe Marte și alte povestiri fantastice, Michael Haulică (editor), Milennium Books, 2009). Când oamenii mor, sufletele lor nu se desprind de trup și se duc într-o lume mai bună (sau mai rea), ci ajung captive în mestecenii care mărginesc mormintele.

Noapte bună, Mihai! (antologia Zombii, cartea morților vii, Mircea Pricăjan (editor), Herg Benet, 2013). Într-un sat izolat, în care zombii sunt ca la ei acasă, câțiva tineri înarmați cu drujbe și topoare pornesc într-o expediție de recuperare a unei bătrâne.

Dacă aerul n-ar avea miros
(antologia Ferestrele timpului, Ștefan Ghidoveanu (editor), Tracus Arte, 2013). Într-un viitor nu foarte îndepărtat, omenirea se confruntă cu efectele unei invazii extraterestre. Crimșii, după numele pe care-l poartă extratereștrii chitinoși, deși izolați într-o dimensiune temporală diferită, continuă să fisureze bariera fină dintre lumi și să atace oamenii.

Secvenţă de zbor (antologia Xenos – contact între civilizații, Antuza Genescu (editor), Nemira, 2014) este una dintre preferatele mele. Pe o planetă îndepărtată, oamenii prospectează noi resurse pe care le pot exploata, dar și noi forme de viață pe care le pot studia. Numai că organismele indigene, atât de simple în aparență (alge și meduze), au propriile lor planuri.

Arde-mi-ar sufletul in iad, Doamne! Într-o mănăstire de maici, o pictoriță care participă la restaurarea bisericii și prietena acesteia descoperă existența unei entități stravechi zugrăvite sub picturile din altar. Răul începe să își facă simțită prezența, iar cele două fete fac tot posibilul să îl trimită înapoi de unde a venit.

Iluminare
(antologia Best of Mystery & Horror #1, Mircea Pricăjan (editor), Herg Benet 2014). Un asistent universitar dispare misterios dintr-o bibliotecă în care tocmai supraveghease etichetarea și aranjarea unor volume nou sosite. Memorabil este procedeul narativ, prin care planurile temporale sunt alternate pentru a spori misterul.

Jumatătea lipsă (și ea în topul preferințelor mele). O nuvelă cu elemente cyberpunk în care victimele unor atentate teroriste ajung în stadiul de legumă și sunt supuse unor programe de recuperare pentru a-și redobândi autonomia astfel încât să se poată îngriji singure și să poată munci pe plantațiile de trestie de zahăr. Însă nu toate victimele supuse reabilitării sunt ceea ce par niște legume traumatizate psihologic , iar recuperatorii trebuie să se folosească de toate armele pe care le au la dispoziție pentru a preîntâmpina un dezastru.

Visul broscoiului O nuvelă din seria Broken People scrisă în limba engleză, care urmarește aventurile câtorva dintre membrii circului Privighetoarea în cursul șederii lor în Siena.

Niciun port din galaxie O nuvelă space opera (altă preferată) din seria Law and Crucible. Pasagerii navei de transport Pacific, împuținați și mutilați de un virus agresiv, navighează de mai mulți ani prin spațiul cosmic în căutarea unei planete pe care să poată acosta. Viața acestora se schimbă când primesc la bordul navei lor o capsulă de salvare avariată în care se află patru bărbați.

Deși abordează subiecte variate din perspective diferite, toate cele paisprezece povestiri ale Ioanei Vișan au câteva elemente comune. Unul dintre ele este acea notă de speranță prezentă în fiecare final (că binele poate învinge răul), care mi-a lăsat impresia că viața personajelor continuă dincolo de punctul în care povestea s-a încheiat. Apoi, dinamismul povestirilor m-a ținut multe ore ca pe ghimpi, nerăbdătoare să aflu ce se întâmplă mai departe, cum o să rezolve protagonistul criza, cum va arăta deznodământul, și nu de puține ori, textele mi-au oferit surprize care să mă intrige și să mă bucure deopotrivă.

Desigur, nu toate povestirile mi-au plăcut în aceeași măsură, ar fi și imposibil să nu am preferințe personale, precum acelea pe care le-am menționat deja. Totuși, pentru vreo două dintre textele de față (pe care le-am citit și mai demult, în antologiile în care au fost publicate inițial), mi-aș fi dorit să fi existat mize mai mari, care să le facă memorabile.

Dincolo de aceste preferințe personale, consider foarte inspirată apariția acestui volum, potrivit pentru toți iubitorii de SF&F, întrucât acesta confirmă nu doar versatilitatea literară a Ioanei Vișan, ci și capacitatea ei de a scrie „pe comandă” texte foarte bune, apreciate de cei mai cunoscuți editori români din sfera SF.

Despre Cezarina Nicolae

Cezarina Nicolae a scris 54 articole în Revista de suspans.

Cezarina este autoare de proză fantastică (sub pseudonimul Cezarina Anghilac), prezentă în mai multe reviste online. Una dintre povestirile ei se regăsește în antologia Best of Mystery & Horror #1. A urmat cursurile celei de-a doua ediții a Atelierului de scriere creativă SF&F, iar din noiembrie 2015 are în grijă sumarul Revistei de suspans. De două ori pe lună moderează ateliere creative la Clubul Scriitoarelor și participă la cenaclul literar al Secției 14.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *