O poveste poliţistă cu fantome

Monica Ramirez – Fantoma de pe lac
Editura Tritonic, Bucureşti, 2013

 

Un bun prieten, pasionat de Science Fiction, mi-a spus că indiferent ce gen litarar am aborda în scrierile noastre, noi, femeile, sfârşim prin a transforma totul într-o poveste de dragoste. Tot ce se poate. Deşi eu nu am crezut niciodată în determinarea exactă a genurilor literare. Viaţa şi, deci, şi literatura evoluează. Iar emoţiile – pozitive sau negative – sunt parte integrantă a cărţilor, indiferent de gen.

Fantoma de pe lac este un roman poliţist bine închegat şi accesibil, fără false preţiozităţi. Dacă ar fi un film, v-aş sugera să îl vedeţi într-o duminică după amiză împreună cu familia.

Acestea fiind zise, vă propun atenţiei cea mai recentă carte a Monicăi Ramirez: Fantoma de pe lac. Autoarea îşi defineşte volumul ca fiind o poveste de dragoste cu un touch de fantasy şi un pic de thriller. Eu înclin să o consider mai degrabă o poveste poliţistă împletită cu o idilă şi pigmentată de o fantomă. Încerc să nu vă dezvălui mai nimic din poveste, dar din debut pot să spun un lucru: carta se citeşte uşor, fluent. Ai senzaţia că eşti cumva vecin cu personajul principal în acel orăşel american pitoresc, iar întâmplările sunt naturale, fireşti, posibile. O scriitoare uşor depresivă, un poliţist frumos foc, un loc pitoresc plin cu oameni cumsecade şi o fantomă sunt reperele poveştii. Lucrurile se desfăşoară cu rapiditate, deşi ai senzaţia că întreaga acţiune se petrece într-un weekend perpetuu. Deşi nu este lipsită de complicaţii, linia narativă e uşor de urmărit, iar elementele fantastice sunt inserate cu naturaleţe, dând naraţiunii un sentiment de veridicitate.

Monica Ramirez are o scriitură pozitivă. Poate un pic prea pozitivă. Citind-o am avut sentimentul reîntâlnirii cu policier-urile de altă dată, unde cei buni erau cei buni, cei răi erau răi până în măduva oaselor, iar diferenţa dintre alb şi negru era vizibilă cu ochiul liber. Iar povestea de dragoste este frumoasă, clară şi, de aceea, ireală. Autoarea a mărturisit că aduce în cărţile ei în mod voit valori şi sentimente stabile, ca o contrapondere la confuzia şi volatilitatea valorilor din viaţa de zi cu zi. Şi totuşi, parcă la final ai senzaţia că ar fi fost nevoie de mai multe nuanţe de gri.

Monica Ramirez a debutat literar în SUA, unde a trăit mulţi ani. Poate şi devenirea literară în universul ameircan să fi imprimat pozitivism în creaţia autoarei. Şi dacă tot vorbim de experienţa americană a scriitoarei, poate nu e rău să amintim că unul din volumele semnate Monica  Ramirez, Traficantul de umbre, urmează a fi ecranizat de Quentin Tarantino.

Dincolo de această carte de vizită, Fantoma de pe lac este un roman poliţist bine închegat şi accesibil, fără false preţiozităţi. Dacă ar fi un film, v-aş sugera să îl vedeţi într-o duminică după amiză împreună cu familia. Dar pentru că vorbim despre o carte vă propun să o luaţi cu dumneavoastră într-un weekend sau să o citiţi în metrou. Dar fiţi atenţi. Eu m-am cufundat aşa de tare în lectură, încât am ratat staţia în care trebuia să cobor…

Despre Anamaria IONESCU

Anamaria IONESCU a scris 108 articole în Revista de suspans.

Anamaria IONESCU (n. 3 septembrie 1976 Bucuresti) este licenţiata în drept şi redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. Scriitor român, autor de proză scurtă si romane. A debutat cu nuvela "Călătorie în familie" în rubrica "Luxul lecturii", realizată de publicistul Dan Mucenic în cotidianul "Atac"(2008). A mai publicat în revista literara "Fereastra". Are apariţii literare frecvente în revista "Vatra Veche" din Tg. Mureş. În 2009 s-a numărat printre laureații concursului de literatură Agatha Grigorescu Bacovia – Mizil, cu nuvela "Confesiune". În acelaşi an debutează editorial cu volumul de proză scurtă "Camera obscură". Continuă să publice cu o oarecare regularitate în "Vatra Veche" (Tg. Mureş). În 2013 a apărut cel de-al doilea volum de proză scurtă, "Pe cine nu laşi să moară...", la editura Tritonic, şi o povestire în volumul colectiv "Poveşti pe două roţi". In 2014 a publicat "Nume de cod: ARKON", primul din seria mystery&thriller "Sergiu Manta". 2015 este anul apari'iei unei editii revazute si adaugite a volumului de proza scurta de debut, "Camera obscura" la editura Tritonic.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *