Horia Nicola Ursu: „Calitatea va fi cea care va evidenţia pe piaţă seriile crime și noir de la Paladin”

Numele lui Horia Nicola Ursu e cunoscut deja de majoritatea pasionaților de literatură SF&F. Cu o bogată experiență editorială în spate (fiind pe rând redactor și îngrijitor de colecții la edituri precum RAO, Dacia și Bastion, dar și director executiv la propria editură, Millennium Books, unde publică în special autori români), scriitor și traducător, deopotrivă, Horia Nicola Ursu este, poate, cel mai îndreptățit profesionist căruia să-i încredințezi alcătuirea unei colecții de carte.
De curând, Editura Art, prin imprintul său Paladin, chiar acest lucru l-a făcut. Colecțiile Crime Masters și Noir Masters se lansează luna aceasta sub îngrijirea pricepută a lui Horia.
În interviul care urmează l-am iscodit pe Horia pe acest subiect.

*

Mircea PRICĂJAN: Seria Crime de la Paladin nu e prima de genul acesta pe care o coordonezi. Spune-ne pe unde ai mai umblat, ce alte planuri ai mai avut în materie de literatură polițistă.

Horia Nicola URSU: Acum câţiva ani (să tot fie vreo cinci), Cornel Secu mi-a propus să preiau o colecţie de mystery & thriller la editura lui, Bastion; Florin Leodor Dănilă era cel care pornise colecţia dar, din motive care nu mi-au fost explicate clar, a renunţat. Am făcut o listă de titluri, am vorbit cu autori şi agenţi literari, am pornit contracte, am făcut copertele pentru primele titluri, autori clasici care fuseseră deja traduşi sub direcţia lui Florin. Cele patru titluri „moştenite” au apărut, au fost lansate la Gaudeamus, după care am început să am eu însumi dubii în ceea ce priveşte colaborarea cu Cornel Secu; am aflat că Florin Dănilă nici mcar nu fusese anunţat că i s-a luat colecţia, că discuţiile mele cu agenţii literari au fost degeaba, că toate contractele semnate nu fuseseră onorate, că unii traducători aveau probleme în a-şi primi onorariile… Prin urmare, am renunţat la colaborarea cu pricina fără alt regret decît acela de-a nu fi reuşit să fac o colecţie pentru care am avut, zic eu, planuri frumoase.

M.P.: Cum ai structurat noua colecție? Ai de gând să îmbini autori clasici cu moderni, pe modelul patentat de Mike pe partea SF&fantasy? Care ar fi ponderea?

H.N.U.: La fel ca şi SF-ul, şi literatura aşa-zis „poliţistă” e un gen relativ tînăr. Prin urmare, clasicii săi sînt îndeajuns de apropiaţi de contemporaneitate încît să avem chiar şi ceea ce se numeşte îndeobşte „clasici în viaţă”. Ponderea clasici / contemporani e greu de estimat, cîtă vreme părerile sînt împărţite în privinţa definiţiei „clasicului”. Aşadar da, vom avea şi clasici în cele două colecţii – Crime Masters şi Noir Masters – care debutează în această lună la Paladin, vom avea şi autori ultra-contemporani, cărţi apărute şi premiate din 2012, de pildă.

M.P.: Cum de s-a decis includerea seriei sub imprintul Paladin? Inițial a părut că acesta va fi rezervat exclusiv ofertei SF&F.

H.N.U.: Paladinul e deja o marcă avînd o personalitate bine definită, chiar dacă a trecut mai puţin de un an de la lansarea sa. Colecţiile Crime Masters şi Noir Masters au aceeaşi ambiţie ca şi Science Fiction Masters şi Fantasy Masters: să ofere cititorului autohton ceea ce e mai bun în literaturile de gen abordate. Pe de altă parte, cele două proiecte, SF&F şi crime & noir, au pornit deodată, ba chiar cu oarece avans pentru crime & noir! S-a nimerit ca ele să se concretizeze cu o uşoară decalare, pentru care vina îmi aparţine: sînt mai leneş decît Mike şi renunţ mai greu la vechile proiecte. Sper că vom recupera acest decalaj şi vom reuşi să impunem aceste noi direcţii ale Editurii Paladin, care, trebuie să-ţi mărturisesc, îmi pare a fi cel mai important proiect la care mi-a fost dat să particip în cele aproape două decenii de cînd sînt implicat în branşa editorială.

M.P.: Ce ritmicitate vor avea aparițiile? Ce îi așteaptă pe cititori în viitorul apropiat?

H.N.U.: Pornim în această lună cu trei titluri, vom continua cu cel puţin cîte un titlu nou pe lună pînă la sfîrşitul anului şi, aşa cum e firesc, în lunile marilor tîrguri de carte vom avea mai multe apariţii. Să vedem care va fi reacţia publicului cititor. Ce urmează, mai concret? Multe bunătăţi.

Genurile crime & noir se pretează excelent pentru seriile de romane care au acelaşi protagonist, serii care-şi capătă de-a lungul vremii armate de fani loiali care pîndesc cu încîntare fiecare nouă apariţie. Vom publica astfel de serii şi, în ceea ce priveşte achiziţiile noastre de pînă acum, am ales aceeaşi abordare pe care a avut-o şi Mike Haulică la colecţiile Science Fiction Masters şi Fantasy Masters: vom publica romanele din aceste serii în ordinea apariţiei lor în original; mi se pare stupid să încep o astfel de serie cu cel de-al şaisprezecelea roman. La seria Inspector Rebus a lui Ian Rankin am început cu X ŞI ZERO (Knots and Crosses) şi va urma cît de curînd traducerea romanului Hide and Seek, la Colin Dexter am început cu ULTIMA CURSĂ SPRE WOODSTOCK (Last Bus to Woodstock), la fel va fi şi în cazul celorlalţi autori pe care îi avem în portofoliu: Jeff Lindsay (ale cărui romane au stat la baza extraordinarului serial TV Dexter), Tony Hillerman (cu detectivii săi aparţinînd naţiunii Navajo), Frances Fyfield, John Lawton, James Lee Burke, Martin Cruz Smith (toată seria cu Arkadi Renko) etc. Dintre clasici i-aş menţiona pe Dashiell Hammett, Jim Thompson, Richard Stark sau Patricia Highsmith. Şi vor urma şi alţii.

M.P.: În momentul de față, multe edituri au colecții dedicate literaturii misterului. Care speri tu să fie caracteristica definitorie a colecției Crime de la Paladin?

H.N.U.: Te corectez: nu sper, ci ştiu (modestia nu se numără printre defectele mele): calitatea va fi cea care va evidenţia pe piaţă, bineînţeles, aşa cum am încercat să fie în toate proiectele mele editoriale de pînă acum. Calitatea literară a cărţilor în sine, calitatea traducerii, calitatea prezentării grafice.

La capitolul calitate literară, cred că toţi cei care cunosc numele înşirate mai sus nu au nici o îndoială: vom publica literatură, nu maculatură. Cît priveşte traducerile, am avut norocul să colaborez foarte bine cu mulţi dintre traducătorii buni activi la ora actuală şi aceştia au acceptat să colaborăm şi sub sigla Paladin: Vali Florescu, Ştefan Ghidoveanu, Ona Frantz, Lorena Lupu, Loredana-Frăţilă Cristescu, Iulia Dromereschi sînt cîţiva dintre cei care au tradus cărţile aflate în pregătire la Paladin Crime & Noir. În ziua de azi, cartea tipărită tinde tot mai mult să devină mai mult decît un simplu vehicul al informaţiei, cartea tipărită e un obiect de colecţie şi, prin urmare, trebuie să arate pe măsură. Cărţile din colecţiile Crime Masters şi Noir Masters vor apărea în format hardcover, pe hîrtie de calitate, astfel încît să fie pe placul oricărui colecţionar exigent.

Despre Mircea PRICĂJAN

Mircea PRICĂJAN a scris 77 articole în Revista de suspans.

Născut la 2 septembrie 1980, Oradea; absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Oradea – promoţia 2003, cu o teză despre Stephen King; masterat „Literatura română în context universal”, Facultatea de Litere, Oradea, cu o disertaţie despre literatura fantastică – 2004; în 2002, la Editura Universităţii din Oradea, apare romanul în 2 volume În umbra deasă a realităţii; articole, recenzii, interviuri, proză scurtă, traduceri din limba engleză în mai multe reviste din ţară (Familia, Vatra, Tribuna, Observator cultural, Orizont, Ziarul de duminică, Dilema, Prăvălia culturală, Luceafărul, Flacăra, Lettre Internationale, Respiro etc.) şi străinătate (Taj Mahal Review, Double Dare Press, Distant Worlds, Muse Apprentice Guild, SFFWorld etc.); tradus în jur de 50 de cărţi din limba engleză, apărute la editurile Aquila ’93, Millennium Press, Tritonic, Nemira, RAO, Polirom, Humanitas, Curtea Veche, All, Art, Trei. A fost redactor de carte la editura Curtea Veche. A fost editor-colaborator la revista FLACĂRA. A condus în intervalul 2003-2004 revista electronică IMAGIKON cu apariţie în limba engleză. Între 2010 şi 2012, a fost redactor-şef al revistei on-line SUSPANS. Din 2003, este redactor la revista de cultură FAMILIA. Din 2012, este editor al REVISTEI DE SUSPANS.

5 Comments

  1. Felicitari d-le Ursu! Cartile arata super (le-am cumparat inca de pe 20 iunie), de autorii de debut ai colectiei ce sa mai zic!
    P.S. Astept cu nerabdare sa recitesc Gorky Park. Redactarea si traducerea de la Lider/Orizonturi sunt de toata jena. Drept urmare m-am si oprit la acest volum chiar daca le am si pe celelalte doua aparute in biblioteca. Acum pot sa fac curatenie…

  2. Sincere si calde felicitari! Un interviu frumos, clar, la obiect, cu aprecieri foarte bine motivate. Am avea nevoie de mai multe astfel de interviuri, care sa apara pe toate mediile de comunicare, scrise si, mai ales, on-line, pentru ca oamenii trebuie sa fie cat mai bine si mai des informati si avizati, daca dorim ca lectura sa redevina una dintre pasiunile lor.
    Si inca o data felicitari pentru aprecierile referitoare la calitatea traducatorilor, care influenteaza semnificativ calitatea cartilor publicate – este un adevar si o recunoastere a profesionalismului celor care fac aceste carti mai usor de citit, de inteles si, de ce nu, mai repede si mai mult apreciate de un public din ce in ce mai larg!

  3. Sunt un mare fan al serialului pomenit, Dexter. Stiu ca prima carte din seria care il are drept protagonist pe Dexter Morgan a aparut si in romana, dar eu nu am gasit-o.
    Daca editura Paladin are de gand sa publice intreaga serie ar fi un lucru extraordinar.

  4. Multumiri tuturor pentru felicitari si urari. Speram sa facem din Noir Masters si Crime Masters niste colectii esentiale.
    Gorky Park al lui Cruz Smith si primul volum din seria lui Jeff Lindsay (Darkly Dreaming Dexter) sint in curs de traducere (la Mircea Pricajan si respectiv Ona Frantz) si sper sa le vedem publicate in acest an, drepturile de autor au fost deja platite si pentru cel de-al doilea volum al acestor serii, asa incit sper sa putem pastra un ritm satisfacator la publicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *