Cine ştie unde ajungem dacă îndrăznesc să mă avânt în polemici pe marginea sărbătorii de Halloween – aşa că n-o fac; cât despre mine, una, fie că reuşesc sau nu să încropesc ceva pe 31 octombrie cu tematica aferentă, ori mă las atrasă în vreo manifestare ad-hoc în pofida inerţiei, cert este că odată cu debutul toamnei îmi place să accept provocarea groazei şi găsesc noi chestii înfiorătoare cu care să mă delectez la proverbiala gură a sobei. Sau resuscitez clasici.
O poveste clasică resuscitează şi tandemul Alex Kurtzman-Roberto Orci, consacraţi cu producţii precum Fringe (2008-2013), despre care bine mai scrie Antuza Genescu într-un articol apărut în martie în RdS, peliculele Star Trek, Star Trek into Darkness (2009, 2013) şi Ender’s Game (2013). Reputaţia nu garantează succesul, desigur, însă nici nu dăunează; după numai câteva episoade transmise pe micile ecrane în SUA, episoade ce au ridicat nişte cifre de audienţă nemaivăzute de Fox de ceva ani buni la o premieră ca aceasta, postul TV a anunţat în octombrie contractarea celui de-al doilea sezon.
Am îndrăgit şi continui să îndrăgesc adaptarea lui Tim Burton din 1999, cu Johnny Depp. Nu vă mai gândiţi la ea! Sleepy Hollow-serialul este altceva. Vechiul basm cu călăreţul fără cap este scuturat bine de colb, smuls din negura veacului al XVIII-lea şi adus în prezent, cum altfel. Planurile istoric şi actual se întretaie fiindcă eroul nostru, profesorul Ichabod Crane (Tom Mison) cade răpus în luptă sub comanda lui George Washington ca să fie readus la viaţă în micul orăşel Sleepy Hollow mai bine de două secole mai târziu, luând cu el din mormânt şi legenda călăreţului fără cap, la propriu. În zilele noastre este destul de greu să te pierzi pe bune, astfel că Ichabod este săltat de o patrulă de poliţie şi bănuit că ar fi înfăptuit vreo două crime aparent inexplicabile. Asta doar pentru moment, căci începe să devină evident faptul că laolaltă cu profesorul de modă veche şi-a făcut apariţia o fiinţă supranaturală care taie capete într-o veselie. Ichabod ajunge să facă echipă cu locotenentul de poliţie Abbie Mills (Nicole Beharie), o tânără de culoare care, în urma acestor evenimente cu străfulgerări de serendipitate şi halebardă, renunţă la Academia FBI din Quantico pentru Sleepy Hollow; cei doi se văd nevoiţi să pornească împreună pe urmele misteriosului călăreţ fără cap, afundându-se din ce în ce mai abitir în tainele oraşului şi istoria locuitorilor acestuia.
Bun, o să ziceţi, dar ce e nou, în afara reinterpretării moderne? Ei, Kurtzman şi Orci pun pe tapet o chestie foarte isteaţă şi îmbină legenda medievală cu Apocalipsa, nici mai mult, nici mai puţin. Realizatorii adaugă o componentă religioasă puternică ce merge extraordinar de bine cu istoriile oculte cel mai adesea asociate Evului Mediu şi călăreţul fără cap devine dintr-o singură tuşă unul din cei patru aducători ai Apocalipsei. Acestor aspecte – mai serioase – li se contrapune modul în care Ichabod Crane primeşte progresul civilizaţiei noastre, iar aici interpretarea lui Mison este fără greş: Ichabod este tot ceea ce ştim că ar trebui să fie un britanic – calm, netulburat şi plin de umor în excentricitatea sa, cumva rupt de lumea asta, dar totuşi parte inextricabilă din ea. Îmi aduce aminte puţin de profesorul Walter Bishop din Fringe. Aduce în discuţie lucruri cu care ne-am obişnuit nepermis de mult încât le luăm ca atare şi le priveşte dintr-o cu totul altă perspectivă (mai ales politică). În plus, cultivă o imagine de-a dreptul serafică, şi aceasta, pe lângă priza pe care presupun că o are la publicul feminin, susţine planul religios şi într-un fel susţine inclusiv rolul lui Ichabod ca punte de legătură dintre cele două lumi: cea trecută şi cea prezentă.
Iată cum o poveste prea puţin credibilă şi caraghios de ridicolă (câţi morţi-vii întâlniţi pe stradă? Şi cu topoare în mână?) se transformă într-un show captivant, chiar dacă violent pe alocuri, căci până la urmă în fiecare episod zboară câteva capete.
Serialul a avut premiera în State la final de septembrie, având în vedere că deja a fost agreat şi sezonul al doilea, mă aştept să apară şi la noi pe Universal Channel cât mai curând. Capul sus!
Sleepy Hollow (serial SUA, 2013); Realizatori: AlexKurtzman, RobertoOrci, PhillipIscove, LenWiseman; Cu: TomMison, NicoleBeharie, OrlandoJones, KatiaWinter